Nu börjar guldjakten

På torsdag kväll startar årets upplaga av rally-SM. Det sker med en publiksträcka på Färjestads travbana.

 

Sedan fortsätter rallyt fredag-lördag samtidigt som det även körs ett VM-rally i Värmlandsskogarna.

 

- Vårt stora mål i år är naturligtvis att sätta Mats Jonsson på plats, säger SM-tvåan i fjol, Jonas Wigren, Norrköpings MK.

10 februari 2010 03:00
I fjol var det just två östgötar som var det största hotet mot Mats Jonssons 14:e SM-guld.

 

Förutom Jonas även SMK Östgötas Mikael Lindqvist som gjorde en mycket lyckad comeback i rallyskogarna.

 

- Jag tror och hoppas att vi ska ha lärt av misstagen från i fjol, säger Mikael. Det blev ju lite strul med en rejäl avåkning i början av året men när vi väl fick ordning på grejorna pressade vi ju både Jonas och Mats rejält.

 

Skriver noter
Mikael fick nöja sig med SM-brons i fjol, men han var inte helt missnöjd.

 

- Nej, med tanke på att vi fick en del problem och sedemera även fick låna en ny bil som skulle köras in, så ska vi inte klaga. Nu gör vi en rejäl satsning mot guldet, säger Mikael.

 

Mikael åker inte upp till Karlstad förrän på torsdag. Väljer att inte skriva egna noter.

 

Däremot var Jonas Wigren och Jon Magnusson på plats i Värmlandsskogarna i går. Det handlar om att skriva ner noter inför starten på fredag då SM-rallyt startar på "riktigt".

 

Inledningssträckan på travbanan i Karlstad är mer till för publiken.

 

Jonas har redan hunnit med en tävling i år, vann Bergslagsrallyt för två veckor sedan.

 

- En riktigt bra genomkörare. Vi fick ett så pass stort försprång redan på första sträckan att vi kunde köra på säkerhet resten av tävlingen, säger Jonas

 

SM-banan mäter totalt 821 kilometer, varav 130 km är specialsträckor.

 

- Enda problemet är att vi har 20 mil upp till första specialsträckan på fredag morgon, berättar Jonas. Annars är det bra med snö även om det är mindre än hemma i Valdemarsvik, säger Jonas.

 

Vägarna?

 

- Så där, det var mycket grus framme redan i dag. Det gäller nog att hålla sitt spår under fredag-lördag, annars brakar man ut i snövallarna, berättar Jonas.

 

Sääv kör VM-rally
Fler östgötar kommer till start i Karlstad. Tjällmo-grabben Jimmy Joge, SMK Motala, kommer till start i den tvåhjulsdrivna klassen och Per-Arne Sääv, boendes i Linköping men tävlandes för Västra Östergötlands Motorklubb gör en mycket intressant start i VM-rallyt.

 

Per-Arne har införskaffat en ny Skoda Super 2000 som ska tävla i den s k N 4-klassen.

 

- Meningen är att jag ska ratta den här bilen i SM-serien, men nu gör vi ett försök även i VM-rallyt på hemmaplan, säger Per-Arne. Bilen är en helt ny fabriksbil från Tjeckien, en Skoda Fabia S2000. Fokus kommer i år att vara på Rally-SM och då är siktet inställt på en medalj.

 

- Jag har haft ögonen på den här klassen i några år och nu känns det helt rätt att ta steget in i den här satsningen, fortsätter Per-Arne. Vi kommer att sköta bilen själva och vi var med under slutmonteringen på fabriken, allt för att vi skulle kunna lära oss så mycket som möjligt. Vi har även förstärkt med några fler mekaniker som kommer att hjälpa oss, säger Pelle och fortsätter.

 

- Bilen är avancerad men inte lika komplicerad som en WRC-bil, så vi räknar med att klara det mesta själva.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenneth Thapper