Rallypremiär med Majpokalen

Först ut blir Majpokalen med Norrköpings Motorklubb som arrangörer.

 

Öppna Östgötamästerskapen i rally, i folkmun mest kallat ÖÖM, firar i år 25-årsjubileum. Det sker med fem deltävlingar varav Majpokalen blir den första.

 

- Några vintertävlingar finns tyvärr inte inlagda i programmet. Synd när vi äntligen fått lite vinter på våra breddgrader, säger Sven-Olof Sandberg på Östergötlands Bilsportförbund.

28 januari 2010 03:00
Det var den 19 februari 1986 som den första deltävlingen i ÖÖM genomfördes. Trofé Östergyllen vanns den gången av Anders Ribbholm, Sävsjö MK, tvåa blev Thomas Rundh och trea Melker Hilleby. Ett 100-tal bilar kom till premiärstarten.

 

1968 hette slutsegraren i mästerskapet Tommy "Sillefallarn" Andersson och senaste vinnaren (2009) var Jonas Wigren med kartläsaren Jon Magnusson från Norrköpings Motorklubb.

 

Stor succé
ÖÖM har varit en stor succé med 662 starter i fjol, vilket ger ett snitt på 155 per tävling ungefär.

 

- När man tittar ut genom fönstret här i Boxholm vore det naturligtvis rena drömmen om någon arrangör skulle vilja köra ett vinterrally. Samtidigt vet jag att det inte är många som har rallydäck med dubb hemma i garagen, en uppsättning går på runt 15000 kronor och måste användas ganska omgående då däcken annars torkar, säger Sven-Olof Sandberg vidare.

 

Egentligen är det bara de mer etablerade förarna som Jonas Wigren, Mikael Lindqvist och Jimmy Joge som satsar på vinterrallyn.

 

I övrigt är det inga större överraskningar i tävlingsprogrammet för 2010.

 

Programmet 2010
Programmet för ÖÖM 2010 ser ut så här i sin helhet:

 

8 maj: Norrköpings MK, 10 juli: SMK Nyköping, 14 augusti: SMK Motala, 11 september: Åtvidabergs MK, 23 oktober: Västra Östergötlands Motorklubb.

 

Redan på lördag är det annars meningen att Norrköpings MK ska köra en uthållighetstävling över åtta timmar på Himmelstalund.

 

Den 6 februari är det sedan folkracepremiär i Valdemarsvik och dagen efter är det inplanerat en liknande tävling i Finspång.

 

Första rallytävlingen i länet blir Soknasvängen i Åtvidaberg den 27 mars 10 april då Vikingrundan ska köras i SMK Östgötas regi.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenneth Thapper