Finspång ligger lågt

Fågel, fisk eller mittemellan? Var hamnar Finspångs AIK i den på papperet svåra norrgruppen i bandy?

 

- Kan vi vara i mitten är det bra. Vi ska inte spänna bågen högre än så. Sedan kan vi ändra målsättning under seriens gång, säger nye tränaren Östen Eriksson.

6 november 2009 03:00
Bandystart
Sommarträningen med uppbyggnad och konditionsslit ligger bakom, de nio träningsmatcherna likaså. Från och med söndag är det serieallvaret som gäller.

 

Det har Östen Eriksson inget emot. Han är övervägande tillfreds med insatserna på försäsongen.

 

- Vi har gjort bra resultat mot bättre lag, lite sämre ifrån oss mot jämbördiga motståndare, säger Östen, en före detta anfallare och målspottare i bland annat annat IFK Motala, men i egenskap av tränare gärna sätter en stark defensiv i främsta rummet.

 

Två plus - fyra minus
Faik har sugit åt sig två bra nyförvärv. Mittfältaren Johan Jansson, 27, de tre senaste säsongerna i elitserien med IFK Motala, och målfarlige Martin Stråhle, som återvänder efter en säsong i Katrineholm/Värmbol BS.

 

Johan blir betydelsefull i första hand med sin rutin, arbetskapacitet och förmåga att hänga med både defensivt och offensivt. Stråhle gjorde många mål i sin senaste säsong i Faik och även i KVBS förra säsongen. Viktigt för Faik att han håller krutet torrt.

 

På förlustsidan finns starka namn: Lukas Persson till Tillberga, Stefan Andersson, KVBS, Andreas Lundqvist, som slutar på grund av fotskada, och Mikael Sonesson, Borgia. Två målgörare och två habila backar har försvunnit. Kommer inte det att märkas?

 

Nöjd med lagdelarna
- På backsidan har vi fyllt upp bra. Det är svårare att ersätta målskyttar. Jag är nöjd med de forwards vi har, det är bra konkurrens. Men det är klart att Lukas tillfört mycket om han varit kvar. Jag måste säga att jag är nöjd med alla lagdelar. Jag tycker killarna gjort ett jättebra jobb hittills, säger Östen Eriksson.

 

Några som överraskat lite extra?

 

- De unga killarna Jacob Halvarsson och Rasmus Tell har skött sig bra. Daniel Fröjdlund har blommat upp. Han är lite bättre tränad i år och det tror jag kommer att märkas.

 

Faik får elddopet direkt i premiären på söndag. Möter Tillberga Bandy i ABB-hallen i Västerås, ett Tillberga som bedöms som huvudfavorit.

 

- De har varit ute på stor bana sedan augusti. Det känns som en ren bonus om vi tar en poäng. Visst, vi kan vinna, men vi kan också åka på en smäll, säger Östen Eriksson.

 

Tillberga, Örebro SK, Kalix, Ljusdal, Västanfors, Köping och Skutskär. Det finns en rad goda bandynamn i Faik:s grupp.

 

Förra säsongen kom Faik trea i den mellersta av de tre allsvenska serierna. I år det två serier och avsevärt tuffare motståndare.

 

Realistiskt sett, var ska Faik hamna?

 

- Kan vi hålla oss i mitten är det bra. Vi ska inte spänna bågen högre än så. Sedan kan vi ändra målsättning under seriens gång, säger Östen Eriksson och anmärker på en faktor:

 

- Mera träningstillfällen på stor plan hemma hade varit önskvärt. Vi har fått rest runt till andra banor och hallar. Fem gånger har vi varit på Himmelstalund.

 

"Inte hänga på orken"
För första gången har Faik under sommaren och hösten haft ett seriöst upplägg med en ansvarig tränare för uppbyggnadsträningen. Seppo Tuovinen, tidigare tränare i Skidklubben Ringen, har drivit spelarna hårt.

 

- Försäsongsträningen har fungerat bra. Killarna har ställt upp mangrant. Vi hade bland annat byggt en "bandybana" i skogen där vi haft den tunga träningen upp och ner i terrängen med syftet att öka styrkan och konditionen. Den var "populär". Det ska inte hänga på orken i vinter, om Faik inte går hela vägen i serien, säger Seppo Tuovinen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nilsove Magnusson