Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt försök med friidrottsarena

Nästa vecka kan friidrottsvännerna i Norrköping jubla. Då väntas kommunfullmäktige godkänna satsningen på en ny anläggning på Himmelstalund som ska stå färdig hösten 2018.

NÖJD. Peter Warma från Tjalve är säker på att arenaplanerna blir allvar den här gången.

NÖJD. Peter Warma från Tjalve är säker på att arenaplanerna blir allvar den här gången.

Foto: Pär Andersson

ARENABYGGE2017-04-20 06:30

En fullstor gräsplan, löparbanor som motsvarar kraven för SM-tävlingar, tak för 1000 sittande åskådare och möjlighet att ordna 4000 ståplatser vid större arrangemang. Givetvis också lokaler för omklädning och sekretariat.

Det är en rejäl satsning som planeras för friidrotten i nära anslutning till Stadium arena och Himmelstalundshallen.

– Området kommer att bli ett eldorado för sport och friluftsliv, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) som är säker på att arenan verkligen kommer att byggas den här gången.

Tvivlarna minns säkert turerna som varit de senaste åren. I januari 2015 presenterade kommunen planerna för arenan som man då hoppades bli färdig i tid till SM-veckan som arrangerades i stan sommaren 2016.

Men planerna blåstes av och i stället blev det en upprustning av Borgsmo.

Peter Warma är ordförande i Tjalves friidrottsstyrelse och minns känslan:

– Vi kände oss rejält lurade och det var därför vi var nära att hoppa av SM-veckan. Helt säker kan man ju inte vara förrän arenan finns på plats. Men det vi tidigare har kritiserat om bristande dialog med kommunen är helt annat nu. Vi har en jättebra dialog med både politiker och tjänstemän och är säkra på att det blir av den här gången, säger Peter Warma.

Lars Stjernkvist är i alla fall säker:

– Skillnaden är att förra gången prövade vi ett snabbspår och hann inte göra en grundlig analys. Hade vi forcerat bygget hade det blivit väldigt höga kostnader. Jag förstår besvikelsen som blev, men det va klokt att vi tog tid på oss. Nu har friidrotten en upprustad Borgsmo för skolidrott plus att det blir en ny anläggning på Himmelstalund till ett betydligt modestare pris, säger han.

Exakt hur stor prislappen blir är inte klart än eftersom upphandlingar pågår. Men utgångspunkten är att investeringen ska täckas av att kommunen under en tioårsperiod hyr ut anläggningen för 5,5 miljoner kronor om året.

Det blir det kommunala bolaget Samhälls- och eventfastigheter som håller i bygget som enligt planen ska stå färdig någon gång under hösten 2018.

Tjalve har redan börjat skissa på kommande arrangemang på den nya arenan:

– Förhoppningen är att hålla ett SM av något slag 2019. Exempelvis USM, junior-SM eller mångkamps-SM. Vi känner att vi behöver en lite mindre tävling innan vi söker stora SM, kanske redan 2020, säger Peter Warma från Tjalve.

Hög standard

Tre olika alternativ har analyserats avseende placering, funktion, kostnad. Placeringen blir ungefär den samma som i förslaget från 2015, i nära anslutning till Stadium arena och Himmelstalundshallen. Anläggningen ska uppfylla Svenska friidrottsförbundets krav för SM-tävlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!