Erfarenheten ska hjälpa Ebba: "Strulat till det ibland"

Två VM-guld, två guld och ett brons på Paralympics under hennes häftiga 2022. Det är i ett helt annat läge som Ebba Årsjö åker till VM i år. "Erfarenheten betyder jättemycket", säger hon.

Ebba Årsjö är favorit till nya medaljer när VM avgörs i spanska Espot.

Ebba Årsjö är favorit till nya medaljer när VM avgörs i spanska Espot.

Foto: Simon Hastegård

Alpint2023-01-20 11:00

Under de världscuptävlingarna som hunnit avgöras under den här vintern har Ebba Årsjö vunnit det mesta. Det har egentligen bara varit en fortsättning på det år Norrköpingstjejen hade ifjol.

Nu väntar VM.

Med något att försvara – till skillnad mot förra året.

– Jag tycker att jag åkt hit med bra status. Jag är taggad att komma upp på skidorna igen. Jag har haft några dagar off med galor och grejer så jag känner mig peppad, säger hon till Sporten nyligen landad i Spanien där VM körs i Espot i norra delen av landet.

VM var planerat till Åre, men i somras ändrades det och därför fick det alpina landslaget bege sig till Spanien istället. 

– Jättetråkigt, jag skulle ha varit hemma och haft nära och kära runt mig, men det är vad det är, säger Årsjö som kommer till årets mästerskap som en av favoriterna efter framgångarna hon haft.

Det kan betyda mer press. 

– Ja, helt klart. Förra VM klantade jag till mig i storslalom, det vill jag inte göra igen. Varje tävling är viktig när jag siktar på totala världscupen. Det är mycket mer tankar nu.

Och mer erfarenhet också?

– Det också.

Vad betyder den att ha med sig?

– Jättemycket. Mentalt så jag vet hur jag ska ta mig an saker. Det är små detaljer som gör att racen blir bra. Jag har strulat till det själv ibland, jag har varit mer stabil och bestämd den här säsongen. Jag vill inte göra några dumma misstag nu. 

Hur balanserar man det där, det gäller att ligga på gränsen också för att åka snabbt?

– Exakt. Det är det som är skitsvårt. Jag tror att jag har hittat något slags lugn ändå, att inte vara så stressad samtidigt som jag åker fullt. Men det är svårt alltså. Jag har jobbat på det hela livet, det är först nu jag börjar hitta nåonting där. 

I Espot kommer Ebba Årsjö köra fem grenar totalt. Hon har valt bort störtlopp i år för att spara på sitt ben. Målsättningen är inte blygsam.

– Det är fem race, fem chanser. Jag vill vara med i toppen i det jag ställer upp i. Det handlar om medaljer, absolut. 

Hur många vill du ha med dig?

– Fem.

Att du inte kör störtlopp i år, vad betyder det för dig i de andra grenarna?

– Det är fortfarande fem tävlingar att köra, det är jättemycket bara det. Så det finns mycket att tänka på ändå, svarar Ebba Årsjö inför VM-starten som, för hennes del, sker på söndag då super-G avgörs. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!