Akademichefen ser flytten som ett måste

En respekterad ungdomsverksamhet och en akademi i toppklass. "Det här är nödvändigt för att kunna ta nästa steg", säger Tony Martinsson om IFK Norrköpings historiskt stora satsning på Himmelstalund.

24 mars 2020 19:00

Hantverkarna ränner in och ut genom dörrarna. Doften av målarfärg letar sig in i näsborrarna och numer pryder IFK Norrköpings emblem villan som kommer att bli klubbens samlingsplats och kansli. 

– Det börjar i stort sett bli inflyttningsklart, säger Tony Martinsson samtidigt som han drar toppluvan över skallen.

Med köpet av Hagahöjdens klubblokal tog IFK första steget i den satsning som saknar motstycke i föreningens historia. 

Välkommen till nya Himmelstalund. Här kliver IFK Norrköpings talangverksamhet in i en ny tid. På en ny plats.

– Där blir det elvamannaplaner, där ska vi ha tre sjumanna och tre femmanna. Grusplanen ska göras i ordning. Målbilden, vad vi diskuterar, är att få till en konstgräsyta på gamla Mjölkvallen. Det är lite brunnar och grejor där borta, men man kan kanske förlänga planen. Över tid pratar vi om att ha en microarena på A-planen och där borta, vid ishallen på andra sidan, är det diskussion om att ha en inomhushall, säger Tony Martinsson.

Det är ingen överdrift och påstå att han ser förväntansfull ut. Orden bubblar ur munnen och engagemanget är lika stark som marsvinden är kall.

Det är inte gratis. 

– Vi pratar väldigt mycket pengar. Åtskilliga miljoner med allt från att lägga konstgräs till bevattningssystem. Belysning. Vi bor i ett land där det är mörkt under halva året kvällstid. Föreningen är beredd att investera för att verkligen visa att man är beredd att satsa på ungdomarna, fortsätter Martinsson.

Och tycker det är en rakt igenom sund och klok miljonsatsning.

– Över tid tror jag föreningen kommer tjäna väldigt mycket pengar, att man får tillbaka på att man tar fram många bra och duktiga fotbollsspelare. Det är en av de största investeringarna i IFK:s historia. Att få sin verksamhet samlad gör att man kan nätverka och knyta kontakter mellan nya grupper och mellan föräldrar. Det blir en stor mötesplats. 

Och medför större utmaningar som klubb?

– Ja, men jag tycker vi är rustade. Det är klart att man över tid kan göra allt från cuper och camps till träningsläger för andra. Förhoppningsvis kan det skapa arbetstillfällen. Det tror jag. 

Kommer andra klubbar och föreningar att få hyra in sig? 

– Över tid kommer det säkert att bli så, när vi har fått ordning på området. Låt det bli klart först så får vi titta på det sen. Vi driftar ju själva hela det här området, fram till att är lite vatten där borta, säger Martinsson och pekar med handen.

Innan nyår belönades IFK:s akademi med högsta betyg, fem stjärnor, för andra året i rad.

Klubben kan stoltsera med att vara den som föreningen som stod för den största poängökningen.

– Men vi kan bli bättre på att erbjuda bättre träningsfaciliteter så vi kan träna ännu mer över tid, och bygga en flickverksamhet och erbjuda flickor samma möjlighet.

Är det på gång?

– Det diskuteras, men vi måste se till att vi har en året runt-anläggning. Det är en sak när det är ljust, men vi kan inte växla upp hur mycket som helst. 

Även om det är ett lyft med flytten och att ungdomssidan kvitterar högsta betyg, ser Tony Martinsson utmaningar.

– Det är ett bra tryck. Vi får mycket förfrågningar, spelare vill komma hit, men det blir svårare att bedriva föreningsliv. Färre människor ställer upp ideellt – vilket krävs att man gör. Det kan bli ett bekymmer med växtvärk, tror Tony Martinsson. 

Bästa akademierna 2019

1) Malmö FF 5 310 poäng, 2) IF Brommapojkarna, 4 993 poäng, 3) IF Elfsborg, 3 359 poäng, 4) AIK, 3 275 poäng, 5) IFK Göteborg, 3 103, 6) Helsingborgs IF, 3 021 poäng, 7) IFK Norrköping, 2 907 poäng, 8) Halmstad BK 2 784 poäng, 9) BK Häcken 2 632 poäng.       

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung

Ämnen du kan följa