23 nya regler ska få fart på spelet

En revolution i det tysta blir det när regelverket skruvas till, från 25 juni. "Fotbollen måste hänga med annars blir det för tråkigt", säger Stefan Hellberg.

21 juni 2019 10:00

Du som följt det blågula landslaget i Frankrike har hunnit bekanta dig med det nya regelverket som kommer träda i kraft i resten av Europa. 23 punkter med regeländringar och klargöranden gör att det är en hel del att sätta sig in i. För lag, domare och funktionärer.

IFK Norrköping bekantade sig för första gången i träningsmatchen mot Falkenberg med regelverket. Även för heltidsproffs i allsvenskan fanns det en del frågetecken om hur de nya justeringarna kommer påverka spel och taktik, rent praktiskt.

– Fotbollen måste hänga med för annars blir det för tråkigt och för långsamt. Sporter som handbollen är bättre på det där med att skapa regler för ett snabbare spel. Till exempel hade du tidigare fått varning direkt om du sparkar bort bollen vid frispark i fotboll. Nu är det ibland som domarna varnar för det och det är egentligen det sämsta tänkbara att det har blivit så. För då blir det helt godtyckligt. Det följdes mycket bättre förut. Det är Fifa och domarkommittén som bestämmer. Det är inget som vi i Sverige kan styra, säger Stefan Hellberg om det nya regelverket som kommer påverka matchbilden.

Störst frågetecken finns det för hur den nya handsregeln i straffområdet kommer att tolkas.

– Vad det gäller hands, som vi uppfattar det, kan man inte göra mål. Tar det på handen och det blir mål eller skapar målchans är det automatiskt frispark för det försvarande laget. Du får aldrig använda händerna på något sätt.

Det kommer också bli striktare hur hands uppfattas när bollen tar på en defensiv spelare.

– Det känns som att det kommer bli mer straffar. Så fort man har händerna, något utanför kroppen blir det straff. Du får bara ha dem så här, säger Stefan och har dem sträckta längs med sidorna på kroppen.

– De vrider till den regeln ytterligare. Men kommer bollen på handen, så studsar den automatiskt ut, om det skjuts med kraft. Då kan det bli så att din bästa målchans är att skjuta mot armar för att vinna straff. Då är det inte det så bra heller. Fler och fler kommer skrika på straff, säger Hellberg.

Men han är positiv till de flesta reglerna och syftet att få till ett snabbare spel, med mindre avbrott.

– Du ska byta så fort som möjligt, genom att lämna planen vid närmaste sidlinje. Det är en vettig regel för att ta bort dötid i spelet.

Nu gäller det att anpassa sig till den nya fotbollsjuridiken som utveckla sporten.

– Det är en diger skrivelse. Absolut, säger Stefan Hellberg om regeltrimningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle