Ljusmålningens psykologi hämmar regeringen

Sverige 6 augusti 2020 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige sticker ut när det gäller grov gängkriminalitet. Vare sig ett Coronahalvår eller polisens särskilda Rimfrostkampanj mot gängen har haft någon dämpande effekt. Mördandet, skjutningarna, knivslagsmålen, narkotikahandeln, hoten och våldet fortsätter i oförminskad och i delvis stegrad takt. Visst har regeringen lanserat olika åtgärder och insatser som är bra och som kommer att ha viss betydelse. Men - som Anna Dahlberg träffsäkert konstaterade på Expressens ledarsida redan den 31 augusti 2019 - så "saknas den grundläggande krisinsikten." 

Regeringar hamnar ofta i den psykologiska fällan. Tunga och allvarliga samhällsproblem uppfattas först och främst som kritik mot den egna regeringen istället för att betraktas som just samhällsproblem som man bör ta itu med. Därför bildsätter regeringen sig själv mer som försvarsadvokater - "så farligt är det inte" - än som ledande och drivande företrädare för en rättsstat som i sin helhet har kompetens och resurser nog att framgångsrikt trycka undan gängkriminaliteten. 

Den här psykologiska låsningen vid att försöka måla i ljusa färger lever väl mer eller mindre i ett symbiotiskt förhållande med regeringsinnehav. Men det måste inte vara så. Att ta itu med verkliga samhällsproblem - även om ens egen regering har varit en del av orsakerna till problemen - uppskattas av medborgarna. De som säger "Vad var det vi sa!" när politiken ändras resolut får bjudas på några poänger. En regering som med kraft kan säga "Titta vad vi gör!" har råd med att häcklas lite från och till.

Händelserna i november 2015 då regeringen Löfven tvärvände om invandringspolitiken bär syn för sägen. I många valkretsar där S förlorat mycket stort till SD fram till november 2015 kom väldigt många väljare tillbaka till S i mätningen i maj 2016. (SCB)

Att regeringen nu är i färd med att öda bort den framgången genom att återigen måla i ljusa färger känns mycket onödigt. Migrationsminister Morgan Johansson talar om historiskt lågt antal asylsökande som kommer till Sverige medan alla vi andra ser att det tvärtom väntas fortsatt mycket hög invandring - anhöriga och"arbetsmarknad" - till Sverige. (SCB)

Regeringen har chansen att tvärvända även när det gäller gängmördandet. För att låna ord av den ledande krimpolitiktänkaren Anna Dahlberg igen: "Det som krävs är att kampen mot den organiserade brottsligheten måste prioriteras i alla lägen - när resurserna fördelas, när regleringsbreven skrivs till myndigheterna och i målkonflikterna med alla andra intressen."

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

Tar Netanyahu med smutstvätt till Vita huset?

Sport

Lidingöloppet blir av – men bara för eliten

Skola och utbildning

Anna kastades ur provkön: "Fick jättepanik"

Vetenskap & teknologi

Stort elavbrott på Gotland avhjälpt

Nyetableringar

Nystartat byggföretag i Norrköping

Visa fler