Svenska kräftor - en njutning

Augusti är den första riktiga skördemånaden.
Nu kommer allt vad naturen bjuder på löpande band. Bär, svampar, frukter - och nyfångade kräftor.

21 augusti 2009 12:36

Har man en gång satt tänderna i en nykokt, svensk kräfta är det svårt att känna den där äkta upphetsningen över ett paket djupfrysta skaldjur från andra sidan jorden. Smakskillnaden känns, men det går att förbättra smaken på de frysta kräftorna, och det rejält. Tålamod att låta kräftorna tina i lugn och ro, ny lag och färsk krondill får smaken att växa till oanade höjder.

Ny lag
Allt som varit fryst mår bäst av att tinas i kylskåp. Att tina kräftpaketet i varmt vatten ger ofelbart torra och trista kräftor. Importerade kräftor må vara kokade med dill, men ofta handlar det om vanlig dill och inte den smakrika krondillen som bara finns en kort tid varje år. Tar man sig tid att koka en ny lag och låta kräftorna dra i den några timmar får de betydligt bättre smak. Tänk bara på att krondillen som används under uppkoket måste slängas så fort kastrullen lyfts av spisen. Låter man de kokta dillkronorna ligga kvar blir lagen besk och osmaklig. När lagen kallnat slår man den över tinade kräftor som varvats med ny, spänstig krondill.

Unna dig lyxen
Kräftskivor kan lätt bli ganska torftiga tillställningar. Enbart kräftor, rostat bröd och kryddost räcker inte, utan måste kompletteras med exempelvis en paj. Ett annat alternativ är att helt enkelt laga något där kräftor ingår. Skalet från några kräftor fungerar som grund för en kräftsås att njuta till en bit stekt lax. Garnera gärna med kräftor. Eftersom det handlar om en handfull kräftor kan man unna sig lyxen att köpa färska, svenska, åtminstone för att lägga överst. Det känns som om tiden är mogen att tänka mer kvalité än kvantitet.

Recept
Ny kräftlag för kokade kräftor
Till 1 kg kräftor
2 liter vatten
3/4 dl salt
1 tsk socker
33 cl porter (eller mörkt öl)
rikligt med krondill

1. Koka upp vatten med salt, socker och porter alternativt mörkt öl. Lägg i dillkronorna och låt lagen koka kraftigt ett par minuter.
2. Ta bort dillkronorna. Ställ lagen att kallna. Det är viktigt att lagen är helt kall innan den hälls över de redan kokta kräftor och ny krondill. Undvik att stoppa fingrarna i den färdiga lagen och förvara lag och kräftor i kylskåp fram till serveringen.
OBS! Ska man koka färska kräftor från grunden måste saltmängden dubbleras och lagen vara kokande när de levande kräftorna läggs i några åt gången så koket inte avstannar.

Stekt lax med kräftgarnering
För 4 personer
600 g laxfilé
salt och peppar
smör och rapsolja
Till såsen:
1 1/2 msk smör
3 dl grovt krossade kräftskal
1 msk tomatpuré
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
Att äta till:
kokt potatis
4 stora kräftor

1. Ta vara på kräftskal och krossa dem grovt. Fräs bitarna med smör och tomatpuré i en kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med vin och vatten. Koka upp och tillsätt grädde samt en fiskbuljongtärning.
Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Sila och smaka av med salt och peppar.
2. Putsa laxen och dela den i fyra portionsbitar. Stek fisken i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra.
3. Slå lite sås på tallrikar och lägg upp fisken. Toppa med kräftor och garnera gärna med krondill mest för utseendets skull.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!