Studentföreningen Spotlight är till för alla

På Linköpings Universitet vimlar det av studentföreningar, grupper som arbetar hårt för att skapa något, för att lära sig, eller helt enkel för att det är roligt. En av dessa är Spotlight, en förening som är till för både studenter och allmänheten.

12 september 2011 03:00

Vi träffade Axel Ågren som går mastersutbildningen på Samhälls- och kulturanalysprogrammet, och som är ordförande för Spotlight.

Vad är Spotlight för något?
- Vi är en förening som håller i föreläsningar om aktuella samhällsfrågor. Från början var det tänkt som ett komplement till SKA-utbildningen, men med tiden har vi blivit bredare och fokuserat på andra frågor och skaffat fler externa samarbetspartners. Ett av våra mål nuförtiden är att ge fördjupad kunskap till studenter och allmänheten. Alla är välkomna på våra föreläsningar.

"Spännande sysselsättning"
Varför behövs föreningen?
- Av flera skäl. Vi erbjuder en spännande sysselsättning för både medlemmar och åhörare, och vi har ett brett utbud på våra föreläsningar. Vi söker efter frågor som folk är intresserade av, och vill väcka en debatt och ge en ökad kunskap om ämnena. Men det är inte så att det är tuffa föreläsningar, vilket kan kännas jobbigt efter en hel dag av arbete eller föreläsningar på universitetet, vi försöker skapa en avspänd miljö med diskussion, fika och en trevlig atmosfär.

Vilket är ditt bästa Spotlight-minne?

- Oj, det är så mycket. Förra året hade vi till exempel besök av Sveriges enda kvinnliga imam, det var en populär föreläsning. Sen blir man alltid glad när folk hör av sig spontant, eller på rekommendation från andra. Det är så vi fått flera av våra samarbetspartners. Sen minns jag förstås första gången jag själv hade bokat
en stor föreläsare, det var en bra känsla.

Fair trade
Hur ser det kommande året ut?
- Vi har mycket spännande på gång. Till exempel är det Fair trade-veckan på Trappan, och sen har vi inbokade föreläsningar med Maria Wetterstrand från Miljöpartiet, Anders Hanberger som ska prata om hedersrelaterat våld, och socialantropologen Fanny Ambjörnsson, som bland annat ska tala om sin nya bok "Rosa - den farliga färgen".

Något mer du skulle vilja säga om Spotlight?

- Det är så roligt! I mångt och mycket är vi en "vanlig" studentförening, men sen är det ganska unikt att vi kan arbeta så fritt och att vi även riktar oss så pass mycket till allmänheten, inte bara studenterna.
Och som i de flesta studentföreningar så har vi kul tillsammans under arbetet, vilket jag tror är väldigt viktigt.

Bra jobb
Ja, att ha roligt i en studentförening är nog något av det viktigaste för att kunna göra att bra jobb.

Jag talar av egen erfarenhet när jag säger att Spotlight är duktiga på vad de gör, och jag ser fram emot
att besöka deras föreläsningar i år också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!