I Kolmården finns ett stort engagemang för sin bygd och för de som bor där. Detta gör att vi redan idag har ett stort deltagande av frivilliga i bland annat träffpunktens verksamhet där. Detta är som Ulf Svensson skriver i sin debattartikel i Folkbladet (28/7) viktigt att vi tar vara på. Jag tror dessutom att resten av kommunen kan inspireras av detta. Därför ser jag fram emot att när vi har verksamhetsutvecklaren för träffpunkterna på plats i början av hösten. Hen ska vara ett stöd för personal, besökare och föreningar och ge inspiration och underlätta erfarenhetsutbyte mellan våra olika träffpunkter. Detta för att utveckla utbudet i programmet så att fler kan vara intresserade av att delta i träffpunkternas verksamhet. De som går till våra träffpunkter idag trivs där, men på många platser har antalet besökare sjunkit och det är något vi behöver möta. Även i fortsättningen kommer det att finnas kommunal personal på alla våra träffpunkter, mat kommer att fortsätta serveras där det är så idag och i träffpunkten i Kolmården kommer det att ges möjlighet för en extern entreprenör att driva matservering, som också kommer att vara öppen för allmänheten.
När det gäller verksamheten för dementa i Kolmården, Gläntan, beklagar jag djupt att det är en av de två verksamheter som har minst besökare i kommunen. Detta gör att när vi behöver se över hur vi använder våra resurser och samordna verksamheten så att vi använder de platser vi har bättre, och så att så få av brukarna som möjligt ska påverkas av förändringen, så var tyvärr Gläntan en av dem som drabbades.
Inom vård och omsorg har vi en verksamhet som ständigt har ökade behov och där behov förändras över tid. Detta kräver mycket av både ledning och övrig personal. Det kräver flexibilitet och framförhållning. Det är naturligtvis viktigt att ta med berörd personal i förändringsprocesser och de är något vi behöver bli bättre på. Från politiken behöver vi bli bättre på att ge långsiktiga förutsättningar för organisationen så att de vet vad de har att förhålla sig till.
Vi har ett stort behov av fler äldreboenden i kommunen, den kö på över 100 personer vi har idag är inte acceptabel och jag är glad att det nu finns en tydlig plan för utbyggnad för att vi ska kunna minska väntetiden på en plats. Vi måste också säkerställa att det inte är svårare för oss i Norrköpings kommun att få rätt till plats på äldreboende än om man bor någon annanstans i Sverige. Därför kommer vi att låta någon extern person jämföra Norrköpings bedömningsgrunder med andra kommuner.
Kristdemokraterna har ett mål att alla som är 85+ själva ska få bestämma när de vill flytta till äldreboende. Men för att det ska vara möjligt att genomföra, utan att man hindrar sjukare yngre från att få en plats behövs det många fler platser. Ett steg i rätt riktning är börja ta hänsyn till hög ålder när man bedömer grunderna för särskilt boende. Det finns det kommuner som gör och det bör också kunna göras i Norrköping.