"Vi ska inte ta Guds plats"

Det är något speciellt med att möta specialister. Tidigare i veckan hade jag förmånen att under en tidig morgontimma få lyssna på ortopedkirurgen Leo A Whiteside som medverkade på ”Ortopediveckan” i Norrköping; ett evenemang som samlar ett tusental deltagare till seminarier och föreläsningar.

Leo Whiteside är en riktigt stor och betydelsefull specialist inom den globala ortopediska kirurgin.

Ortopedläkaren Helene Andersson Molina från Östergötland sparade inte på superlativen när hon hälsade honom välkommen. Hennes glädje över att stå på samma scen som sin studietids yrkesmässiga hjälte och förebild var påtaglig.

”Det finns ingen som är så skicklig i konsten att balansera ett knä som Leo Whiteside”, sa Helene Andersson Molina.

Omdömet att någon vet konsten att ”rätt balansera ett knä” är ett mer poetiskt sätt att säga här har vi en sjutusanjäklar skicklig kirurg!

Whitesides föreläsning var påfallande litterär och filosofiskt politisk. Jag fångades av hans resonemang om innovationer i sjukvården. Han hyllade den akademiska öppenhetens betydelse för utveckling och framsteg. Whiteside avrådde bestämt från övertro på såväl politiska regleringar som på marknadskrafter.

”Det är professionens vilja, kunskap, samarbeten och innovativa förändringsiver som avgör hur det kommer att gå”, sa Whiteside.

De som utvecklar och uppfinner utmanar alltid ”etablissemanget för dagen” vars positioner vilar på tidigare innovationer. Striden - och risken att förlora - är därför en naturlig del av framstegsprocessen, precis som möjligheten att senare äras och prisas för att man tog striden.

Mot slutet av sin föreläsning gick Whiteside ”all in” på ortopedikirurgins aktuella stridsfråga om vilka material som är bäst för proteser i knän och höfter. Han citerade med gillande den brittiske filosofen Bertrand Russells ord ”om du är helt säker så har du helt säkert fel.”

Whiteside manade till pragmatism i de kirurgiska ambitionerna. ”Gud har redan skapat det perfekta knät”, sa han; sådär som amerikaner gärna säger. ”Vi ska inte leka Gud, men om vi jobbar hårt kan vi ständigt bli bättre som specialister”, sa Leo A Whiteside.

Vilket är en alltigenom sund och behagligt patientpositiv målsättning.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa