Nu hör vi ropen på att kommunen skall utlysa ”klimatnödläge”. Detta ord kan översättas till klartext med ”ett slag i luften”. Enda resultatet skulle möjligen bli att några medborgares klimatångest mildras, tills de inser att beslutet var meningslöst. Bot finner de bara i fakta.

Ett politiskt beslut måste baseras på verkligheten, inte på ångest och panik. Vem kan peka på fakta, som visar att en farlig värmekris står för dörren?

Över 500 internationella forskare och experter har meddelat FN:s generalsekreterare att det ingalunda föreligger något klimatnödläge.De klara tecken som finns visar att klimatet börjat bli kallare. Vår höst är den tidigaste på 40 år enligt SMHI. Det betyder inget för klimatet, förrän vi ser det tillsammans med liknande tendenser på många andra håll: En snöstorm i juli tvingade Tour de France att avbryta en etapp. 

Mitt i sommaren har det snöat och ibland haglat i Polen, Rumänien, Turkiet, Italien och Spanien.  I Kanada och norra USA kom förra hösten tidigt och våren fyra veckor för sent, vilket orsakat missväxt för många viktiga grödor.

Denna kalla period har förutsagts av solforskare i mer än 20 år, då solens aktivitet blir mycket låg med ett intervall på 200 år. Då har klimatet brukat bli kallt, vilket är vad vi erfar nu. Detta har klimatpanelen IPCC negligerat, vilket förklaras av att den är ett politiskt organ, som saknar vetenskaplig kompetens. Klimatet ger ingen anledning till vare sig ångest eller nödläge.