Uselt tal om uselt val

8 januari 2019 05:15

Enligt Dagens Nyheters alltmer bombastiska och i sin världsfrånvändhet kultursidesliknande ledarsida så vore ett extraval en "usel utväg" som säkert skulle leda till att "väljarnas förtroende för det politiska systemet skulle få sig en knäck." (7/1)

Dessbättre tycks inte väljarna hålla med. Enligt en Demoskopundersökning i Expressen (7/1) anser en majoritet av de tillfrågade (39 procent) att ett extraval är att föredra. De båda kända regeringsalternativen Löfven och Kristersson har betydligt sämre stöd. (31 respektive 30 procent).

Mer att läsa: Förlorare säger aldrig.

Att betrakta ett omtag med väljarna som en "usel utväg" är i grunden ett uttryck för det slags elitism som redan givit förtroendet för det "politiska systemet en knäck." Förtroendesiffrorna för riksdagens partiledare har sjunkit i takt med att sverigedemokratiska väljare har växt ut till att bli den tredje största väljargruppen. SD-väljare har generellt sett lägre förtroende för politiker och partier än andra väljare. Förtroendet i än bredare grupper än enbart SD har samtidigt sjunkit på grund av att de övriga partiernas njugga och till viss del förljugna attityder till samtal och samexistens med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott och voteringar. Människor ser att partierna - inget nämnt och inget glömt - inte har något emot SD: s röster då det gynnar deras egna sakfrågor och intressen. Människor ser också att partierna - då SD: s röster gynnar andras intressen och sakfrågor - gärna pekar finger och talar med darr på stämbanden om att det eller detta partiet nu har hamnat på "fel sida av historien"; det vill säga på samma sida som Hitler.

Sådana dumheter inger kort sagt inte förtroende.

Mer att läsa: Lagom hotas av låtsaslekar.

Det är nu över 60 år sedan ett extraval genomfördes i Sverige. Ingen seriös människa kan således hävda att väljarna riskerar att drabbas av demokratiska utmattningssyndrom av ett extraval på vårkanten i år. Vilket resultat ett extraval ger har ingen den minsta aning om. Personligen tror jag att väljarna kommer att rösta lite annorlunda nu när de vet att det inte finns några fungerande maktblock i riksdagen. Vem som gynnas/missgynnas vet vi dock först efter valet.

Det vi redan nu vet är däremot att väljarna inte är usla i en demokrati. En och annan väljare kan i och för sig säkerligen vara lite usel till sin karaktär. Men att i ett svårt läge som nu be väljarna att ta makten en gång till; det kan per demokratisk definition inte beskrivas som uselt.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!