En typisk stefanlöfvenare

15 augusti 2019 05:15

På många sätt är jag en stefanlöfvenare. Likt Löfven har jag inte mycket till övers för pompösa ord eller för hårklyverier om hyfsat stendöda 1800-talsideologier. I de allra flesta lägen är det tvärtom bättre att säga som det är. När Stefan Löfven svarar på frågor om "det nya politiska landskapet" i Dagens Nyheter (14/8) så säger han att "Vi visar att vi kan hantera en svår situation och vi gör det pragmatiskt. Det är socialdemokrati för mig." Apropå blockpolitiken säger Löfven till DN att "jag tycker att vi nu har lagt grunden för att det inte bara finns två alternativ i ett parlament med åtta partier."

Så är det. Allt är ju inte frid och fröjd i och med det förstås. Men allt är aldrig frid och fröjd.

Syftet med intervjun i DN är att Löfven ska göra ett typiskt socialdemokratiskt utspel om rika och fattiga. Den våldsamt dödliga gängkriminaliteten i några av Stockholms fattiga förorter har starka samband med narkotikaförsäljning. Många av de som köper dyr narkotika är partyknarkare i några av Stockholms rika förorter. Stefan Löfvens budskap är att de rika i till exempel Danderyd och Djursholm bär en del av ansvaret för de fattigas dödliga gängkrig på Järvafältet.

Så hänger det ihop.

Jag har tillbringat en del år på Hasselakollektivets behandlingshem i Hälsingland. Där delade jag liv och tillvaro med många unga missbrukare och tjuvar från den tidens värsta förorter. Jag minns min förundran över hur ofta narkotikan förde samman Svenskbotten med Svensktoppen. Många av ungdomarna på Hassela bar med sig berättelser om hur och när de plötsligt vart på samma kokainflödande fest som den och den kändisen och/eller sålt narkotika till den på teve eller till den och den rikingen.

Att det är på det viset är inte så konstigt. För att hålla på med droger krävs framförallt tid och pengar. Vilket de rikas barn har mer av än de flesta.

Därmed inte sagt att det är de rikas fel att Sverige ligger i världstopp när det gäller dödligt vapenvåld. Men alla har sitt ansvar. Det finns mycket bra folk i de fattiga förorterna och det finns mycket bra folk i de rika förorterna. Vi har ett samhälle ihop. Vill ni ha mindre skjutningar, död, knarkande och mindre annat elände så får ni ta ett större ansvar. Det är vad Löfven säger.

Typiskt socialdemokratiskt. Typiskt bra.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!