TreUlfmöte på Aros i Västerås

21 oktober 2019 05:15

På lördagen talade Ulf Kristersson på moderaternas partistämma i Västerås. Efter talet och efter pressträffen så vandrade Kristersson genom lokalerna på Aros kongresscenter.

På sin väg passerade moderatledaren den tidigare partiledaren Ulf Adelsohn som befann sig i glatt samspråk med Ulf Kristofferson, senior reporter och kommentator på TV4. Kristersson stannade till några minuter. TreUlfmötet är intressant som en ögonblicksbild av hur stjärnorna står för Moderaterna för tillfället.

Ulf Adelsohn tillträdde som partiledare 1981. Han axlade således huvudansvaret när Moderaterna klev av det borgerliga regerande som pågått sedan 1976 då de borgerliga för första gången på 44 år lyckades få bort Socialdemokraterna från regerandets taburetter. Visst var regeringsförlusten i sig själv en stor och chockande smäll för S men det var knappast så att det politiskskifte som de borgerliga erbjöd utgjorde några större avsteg från hur det skulle ha varit med en fortsatt S-regering. Hur man än vrider och vänder på saken så var dock Ulf Adelsohn - som var statsråd under den här perioden - med om ett historiskt regeringsskifte i Sverige. Moderaternas lust att regera med centerpartister och folkpartister var emellertid tämligen begränsad.

Ulf Adelsohn efterträddes senare av Carl Bildt som 1991 lyckades med bedriften att utses till den första höger/moderata statsministern i mannaminne. Bildt gjorde sig bland annat också känd som en partiledare som gärna skällde ut den unge riksdagsledamoten Fredrik Reinfeldt som senare skulle bli den absolut mest framgångsrika höger/moderata statsministern någonsin. Reinfeldts åtta år som statsminister förmörkades mot slutet av det växande partiet Sverigedemokraterna. SD "stal" de fyra borgerliga allianspartiernas egen majoritet och bidrog även starkt till en udda invandringspolitisk allians mellan Moderaterna och Miljöpartiet.

Moderaternas problem med SD har sedan dess krattat manegen för minoritetsregeringar från S från 2014 och framåt. SD fick också Ulf Kristerssons företrädare Anna Kinberg Batra på fall.

Ulf Kristersson missade efter valet 2018 chansen att omvandla runt 60 procents liberal/konservativ/borgerlig majoritet i riksdagen till en moderatledd regering.

På lördagen i Västerås pekade han ut nya vägar att som oppositionsparti kunna tvinga fram "bättre politik" när det gäller invandring, klimat och lag och ordning ut ur den majoritet som finns - eller som kanske inte finns (?) i riksdagen. Han lägger sin kraft på att sakfrågorna - inte SD som företeelse - ska forma kommande majoriteter.

Ulf Kristofferson har varit med på TV 4 sedan 1995. Han är en av alla skickliga medieproffs som på ett vasst och oberoende sätt rapporterar om och filtrerar de dagspolitiska händelserna. I det här sammanhanget har jag med Ulf Kristofferson för att markera medias makt och betydelse i politiken; han är en sann journalist.

TreUlfmötet i Västerås är en utmärkt illustration av hur historia, nutid och mediabilder hänger ihop och påverkar varandra.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!