Tramsigt att dölja problem

19 januari 2017 06:15

Norrköpings kommun vill enligt uppgift i NT (17 januari) "förändra medborgarnas attityd till stadsdelen Hageby." Enligt nyhetsartikeln från ett möte i kommunhuset ska en kommunikationsplan framställas för att "föra ut det som är positivt med Hageby."

Kommunens kommunikationsdirektör Louise Flygt uppmanade enligt NT deltagarna på mötet att "axa upp eran kreativitet", i värvet att få till en kommunikationsplan för allt som är fint med Hageby.

Den här formen av bildsättning av verkligheterna är djupt problematisk. Utöver att utgöra slöseri med kommunala skattepengar, kvalificerade människors arbetstid och vid sidan av att vara helt verkningslösa så är sådana här positivitetskampanjer exempel på ett slags härskarteknik där de problem som alla Hagebybor känner till förminskas och marginaliseras. Som om mord, skjutningar, droghandel, bränder, rekordhög arbetslöshet och fattigdom inte fanns. Och som om problemen - om de finns - är utbytbara mot "närheten till naturen" eller ett "fint centrum."

Mer att läsa: Norrköping får se upp.

Det enda rimliga sättet att "förändra attityden till Hageby" är att kommunen visar respekt för medborgarna och tar stadsdelens problem på allvar. Det viktigaste kommunen kan göra är att se till att alla skolor i området presterar på topp. Här finns anledning att känna viss optimism. I sin nya kommundirektör Martin Andreae och sin nya tillförordnade utbildningsdirektör Sofie Lindén tycks Norrköpings kommun ha rekryterat in ett slags svagpresterande elevers dreamteam.

Tidigare i veckan träffade Folkbladets reporter Carolina Nilsson de båda topptjänstemännen apropå att Norrköpings grundskolor sammantaget levererar allt färre gymnasiebehöriga elever.

Martin Andreae talade om "ett systematiskt tänk, med avstämningar och utvärderingar mitt i terminerna. Om att analysera siffror, kunna dra slutsatser och sedan göra något av det man ser i praktiken. "Det är inte nya flamsiga projekt som är lösningen, utan back to basic", sa kommundirektören i Folkbladet.

Sofie Lindén fyllde på: Vi måste våga prioritera och lägga kraft på de (insatser) som visar resultat. (--) Vi måste titta på exakt vilka individer det handlar om och sätta in åtgärder."

Lindén och Andreae är förtroendeingivande och kompetenta. Under deras styrning har Norrköping goda chanser att vända attityden till Hageby - och mycket annat - till det bättre. Och se gärna till att stänga igen "flamsiga projekt." Gärna innan de har startat.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!