Tips och råd till Donald Trump

Som republikansk president borde Trump lyssna på Abraham Lincoln.

26 augusti 2019 10:00

Lincoln är den president som avskaffar slaveriet och ger de svarta slavarna fullständiga medborgerliga rättigheter. Hur ska Donald Trump kunna visa mexikaner och övriga latinamerikaner att de är lika mycket värda som alla andra människor?

Så länge Trumps mur mot Mexiko växer, cementeras den nedvärderande synen på de människor han utestänger. En nedvärdering som kan ha påverkat en av Trumps sympatisörer, och bidragit till masskjutningen i EL Paso vid den mexikanska gränsen?

Donald Trump är också inne i en ekonomisk gränsstrid med Kina, en av världens ledande supermakter. Vem av dem har bäst förutsättningar att gå segrande ur det pågående handelskriget? Rätt svar är sannolikt Kina, eftersom Kina har den största dollarreserven i världen och är mån om att hålla värdet på dollarn högt.

Vad som spelar kineserna i händerna är den rekordsvaga kinesiska valutan, som Trump anser att Kina manipulerat. Den kinesiska yuanen föll nyligen till den lägsta nivån sedan 2010, detta efter Trumps hot om ytterligare tullar på kinesiska produkter. Den amerikanske presidenten vill höja värdet på yanen för att amerikanska exportprodukter ska bli billigare än de kinesiska.

Trump vill även sänka värdet på dollarn för att vinna konkurrensfördelar gentemot den kinesiska yanen. Jerome Powell, chefen för den amerikanska centralbanken, motsätter sig ett sådant försök. Donald Trump svarar: “jag vill ha en dollar som är bra för USA, men inte en dollar som hindrar oss från att göra affärer med andra länder”.

Kinas president XI Jinping har en vinstgivande poäng i valutakampen. Han leder den “dollarrikaste” nationen i världen och vill till varje pris försvara värdet på dollarn, samtidigt sänker han värdet på sin egen valuta. Det betyder att Kina fortsätter att “lågprisexportera och ta betalt i hårdvalutan, den amerikanska dollarn. Ett vinnande koncept i handelskriget mot Donald Trump?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Claes Thulin