Tiggeri är ingen bra födkrok

26 april 2017 06:15

Brennpunkt är Uppdrag Gransknings norska kusin. De båda programmen är NRK: s respektive SVT: s flaggskepp i den undersökande journalistikens härad. Förra veckan sände Brennpunkt dokumentären "Lyckelandet"; en gedigen granskning av tiggerimiljöer i Bergen i Norge. Det visar sig att tiggeriet är sammanvävt med bland annat narkotikaaffärer, penningtvätt, människohandel, rån och prostitution på allt annat än slumpartade sätt. Under ett par års tid har redaktionens medarbetare följt tiggarna på gatan i Bergen, De har kartlagt nätverken med hjälp av "Facebookjournalistik", genom intervjuer med norsk och rumänsk polis och de har även besökt några av de byar i Rumänien som tiggarna kommer ifrån.

Mer att läsa: Tiggeriet närmar sig så sakta vägs ände.

Det är stora pengar som - utanför banksystemet - skickas från privatpersoner i Norge och till andra privatpersoner i Rumänien. Enligt Lyckelandet handlar det om 700 miljoner kronor som skattefritt har förts över till Rumänien. Dessvärre tycks pengarna fördjupa problemen även i Rumänien. Pengarna stannar hos ett begränsat antal nyrika män som använder inkomsterna från kriminaliteten för att ytterligare distansera sig från det rumänska samhället.

Mer att läsa: Verkligheten finns på riktigt.

Lyckelandets reportrar har i flera moment arbetat med dolda kameror för att komma nära tiggarna, hallickarna, tjuvarna och de prostituerade. De har kartlagt deras bostäder, resor och organisering. Utan dolda kameror hade det inte varit möjligt att närma sig de mycket hierarkiska klanstrukturerna. Ingen - allra minst de unga kvinnor som säljer sexuella tjänster - vill eller vågar tala öppet med reportrarna. Vilket inte är så konstigt. En socialarbetare från Stadsmissionen i Bergen berättar i programmet att två av de prostituerade kvinnorna i Bergen är systrar och att det är deras egen far som säljer dem på gatan.

Mer att läsa: Klok tiggeripolitik av Ardalan Shekarabi.

Lyckelandet är en ögonöppnare i en svår och känslig fråga. Regeringens tidigare tiggerisamordnare Martin Valfridsson är en mycket omdömesgill person. Han rekommenderar nu någon form av förbud för tiggeri i Sverige. Jag delar hans åsikt. Flera av regeringens socialdemokrater har varit och nosat på ett tiggeriförbud under det senaste halvåret. Jag tror det är dags att gå från ord och till handling nu.

Ett tiggeriförbud skulle självklart vara en inskränkning i förvärvsfriheten. Sådana inskränkningar är inte ovanliga. I reglerade marknadsekonomier och välfärdsstater är det inte tillåtet att tjäna pengar hur som helst. Rumäner och alla andra européer ska vara välkomna att arbeta i Sverige. Men inte som tiggare, prostituerade och tjuvar. De yrkesvägarna bör stängas så gott det bara går.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson