Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tala med en samlad röst

Aleksander Gabelic fångad på bild under en session i EU-parlamentet i Bryssel. Gabelic är kandidat i valet som avgörs på söndag.

Aleksander Gabelic fångad på bild under en session i EU-parlamentet i Bryssel. Gabelic är kandidat i valet som avgörs på söndag.

Foto: Mathieu CUGNOT

Debatt2019-05-22 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU:s framtida relation med Kina var det stora ämnet vid ett toppmöte med representanter från båda sidorna, i Bryssel nyligen. Läget inför mötet var spänt. Inte minst för EU-länderna, som såg det som ett viktigt tillfälle att öka pressen på Kina.

USA, Kina och EU hör till toppskiktet bland världens ekonomiska aktörer. Men med stor makt följer också globalt ansvar. Därför var det på tiden att EU satte igång en förnyad diskussion om relationen med Kina. Det finns en mängd utmaningar att ta tag i.

Vi måste se till att Kina börjar spela enligt internationella regler, inte minst i Världshandelsorganisationen WTO. Det är hög tid att EU och Kina kommer längre i samtalen om handel och investeringar, och når en mer balanserad handelsrelation som kan gynna båda. Samtidigt ska vi inte vara naiva när det gäller investeringar som kan påverka vår egen säkerhet.

Vi måste också vara extremt tydliga när det gäller Kina och respekten för mänskliga rättigheter. Inga undantag får göras från FN:s tredje pelare om mänskliga rättigheter.

Hur man än ser det har Kina en central roll i den globala omställningen till en grön ekonomi. Därför måste EU både ta ledartröjan och trycka på hårdare om våra internationella överenskommelser om klimat och hållbarhet. Likaså för att våra företag ska kunna vara med och erbjuda smarta, gröna lösningar och inte stängas ute från Kinas marknad.

Spänningarna inför mötet handlade också om att Kina är en svår motpart att förhandla med. Till det lades en svajig enighet mellan EU-länderna, där Italien som senaste land gått med i Kinas kontroversiella infrastrukturprojekt, den nya Sidenvägen.

Resultatet verkar trots allt ha fått godkänt från EU:s sida. Det landade i ett gemensamt uttalande som täcker in flera viktiga punkter. Lika viktigt är att EU-länderna talar med en samlad röst.

Läs mer om