Möt hatet med fast blick

28 januari 2019 05:15

På söndagen 27 januari uppmärksammades Förintelsens minnesdag. Det är en stor och viktig minnesdag. Ett av de allra största brotten mot mänskligheten ligger inte längre bort i tiden än att det ännu finns levande vittnen bland överlevande offer.

Antisemitismen - hatet mot judar just därför att de är judar - är dessvärre långt ifrån förintat bland nutida generationer.

I en färsk undersökning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter (december 2018) kommer Sverige ut som ett av de mest antisemitiska länderna i Europa. Det värsta av allt rapporterade Europaportalen om: "Bara 21 procent av de tillfrågade judarna säger att de svenska myndigheternas arbete ”troligen” eller ”definitivt” är tillräckligt. Det kan jämföras med genomsnittet i undersökta länderna, där 54 procent anser att myndigheterna gör tillräckligt för att skydda de judiska församlingarna."

För att tala med DN-journalisten Niklas Orrenius så är det många i Sverige som "halkar med blicken" när orsakerna till den växande antisemitismen ska redas ut och adresseras.

Tidskriften Expo sammanfattade undersökningens brännande del där de utsatta judarna beskrev varifrån hoten kom. I 31 procent av fallen har förövaren inte gått att kategorisera: " I 30 procent av fallen, har det varit någon som uppfattats som extremistisk muslim. 21 procent av antisemitismen upplevs komma från personer på vänsterkanten av den politiska skalan, medan 13 procent kommer från högerkanten. I Sverige är det vanligast - 40 procent - att förövaren uppfattats som en ”extremistisk muslim."

Den här rapportens brännande innehåll är sorgligt underrapporterat i Sverige. Det som Europaportalen och Expo redovisar förekommer nästan enbart på öppet invandringskritiska/främlingsfientliga sajter. Många övriga medier har likt troll valt att halka med blicken och saxa andra och mer ofarliga delar ur rapporten; gärna med spinn åt det högerextrema hållet.

Niklas Orrenius konstaterade i sitt reportage i DN 27 oktober 2017 att "Många svenskar halkar med blicken när det gäller antisemitism (--) Det kan kännas komplicerat när hatet kommer från muslimer, en grupp som också utsätts för mycket hat i dagens Sverige. Att muslimhatare ofta använder antisemitiska händelser som ett slagträ för att misstänkliggöra alla muslimer gör det inte mindre snårigt." (Har du inte läst Orrenius reportage så gör det. Det är definitivt värt en årsprenumeration eller två på DN"

Halkandet med blicken skämmer Sverige. Ska vi kunna åtgärda antisemitismen så krävs vuxna ledare som vågar etablera en trovärdig verklighetsbild av problemet.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!