Svenskkomplex står i vägen

9 mars 2018 06:15

Internationella kvinnodagen har ändrat form och utseende många gånger under de 40 år som gått sedan kvinnodagen blev en officiell internationell högtidsdag i FN. Går vi ännu längre tillbaka till de dagar vid förra seklets början då kommunister/socialister började fira kvinnodagen så blir spännvidden i kvinnodagens variationer ännu större. Vilket inte är konstigt alls. "Kvinnosaken" är inte på något sätt huggen i sten. Dels finns det många olika tolkningar av vad som för stunden är viktigast. Dels är det ju så att kvinnodagsfirandet/protesterandet självklart påverkas av vad som för tillfället är på tapeten.

Mer att läsa: Dagarna är räknade.

2018 års Internationella kvinnodag präglades tydligt av höstens enorma uppmärksamhet på det sexualiserade våld och förtryck som kvinnor från alla håll och kanter vittnat om i Metoo. Undersökningar - bland annat Inizio i Aftonbladet 8 mars - antyder att Metoo verkligen har nått ut brett och djupt. Enligt Inizio anser 77 procent av kvinnorna och 59 procent av männen i Sverige att Metoo är positivt och något bra.

Enligt samma undersökning tror 29 procent av svenskarna att Metoo redan har inneburit förändringar och förbättringar i så motto att färre kvinnor utsätts för övergrepp nu än vad som gällde före kampanjen.

Så kan det mycket väl vara. Uppmärksamheten var så enorm under så pass lång tid att det var svårt att värja sig ens för den mest ovillige. Enormheten i kampanjen lämnade ju också plats för överdrifter, lögner, påhitt och annat som säkerligen retade upp fler människor än vad som förändrades till det bättre. Även berättigade invändningar och kritik mot Metoo är dock sidointriger i den stora storyn om Metoo.

Mer att läsa: Ska Ahlin dömas på rykten?

Som jag ser på världen så är och var Metoo samhällsförändrande. Inte för alla och inte överallt men för tillräckligt många för att det ska märkas och påverka samhället till det bättre. Sexuella övergrepp är värsta sortens förtryck och värsta sortens jämställdhetsdödare. När verkliga och potentiella offer säger ifrån offentligt och bestämt så har det en betydelse som inte kan överskattas. Personligen hoppas jag framförallt att Metoo också ska nå fram till och kunna röka ut det sexualiserade våld som vi kallar för hedersförtryck. När kvinnorna i de kulturerna reser på sig och när de inte längre motarbetas av förvirrade radikaler med svenskkomplex; då tar jämställdheten ett stort steg framåt.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!