Svenska grader av flathet

25 februari 2019 05:15

Erik Nord är polischef i Storgöteborg. Och ett föredöme i mina ögon. Han levandegör den där önskan om att "hela samhället måste gripa in" som rikspolischefen Anders Thornberg gjort till något av sitt credo när det gäller megaproblemet om hur de kriminella gängens mördande i förorterna ska bekämpas.

"Svenska samhället har en för flat inställning", sa Erik Nord i helgen i en intervju med GT/Expressen. Intervjun gällde ett annat stort svenskt problem. Sverige slår inte bara rekord i gangstermord. Vi sticker också ut som ett av de länder varifrån - relativt vår befolkningsstorlek - flest terrorister rekryterats till den grymma sekten IS i Syrien och Irak.

Nu har terrorsekten - i vart fall för stunden - slagits ut av en bred militär koalition där bland annat kurder och USA har gjort stora insatser. Överlevande terrorister kan nu befaras vilja åka tillbaka till Sverige.

Mer att läsa: Som besatta av nazism.

Något som Erik Nord motsätter sig vänligt men bestämt. Han ställer frågor om vad Sverige och det svenska samhället är och ska vara. Är terrorism verkligen förenligt med svenskt medborgarskap, frågar sig Erik Nord?

Han tycker inte det är rimligt att kostnader för att försörja dessa terrorister ska "landa på de svenska skattebetalarna."

Rikspolischefens något mer inlindade och Göteborgspolischefens mer direkta budskap är att polisens brottsbekämpande resultat är helt avhängigt graderna av flathet i det övriga samhället.

Så är det naturligtvis. Att lilla trygga och präktiga Sverige plötsligt slår rekord i terrorismdeltagare och i gangstermord är inget som polisen kan lastas för eller ensidigt och ensamma ordna upp.

Mikael Damberg (S) är ny inrikesminister/polisminister. I helgen var han gäst i Ekots Lördagsintervju. Damberg är erfaren och klok i politiken. Inte minst har han förmågan och modet att låta ett problem vara ett problem. Det vinner han på. Polisbristen, skjutningarna, IS-terroristerna finns som riktiga problem i Mikael Dambergs värld. "Utmaningstjatet" är på reträtt.

Därmed ökar också möjligheten att dämpa graderna av flathet i det svenska samhället. Stramheten behöver vridas upp ett par, tre snäpp på alla de samhällsområden som har direkt bäring på kriminalitet och utanförskap.

Då kan Erik Nord och alla hans kollegor ges riktiga förutsättningar att vara riktigt effektiva i sitt polisarbete.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!