Svaret på den danska frågan

7 juni 2019 05:15

De danska och svenska S-partierna är numera ganska så lika när det gäller storlek och regeringsintresse. De danska Socialdemokraterna uppnådde 25, 9 procent och rollen som största parti vid folketingsvalet den 5 juni. 6 juni landade S i Sverige på just 25, 9 procent i SVT/Novus opinionsundersökning. S i Sverige är sedan "alltid" största parti.

Mette Frederiksen är partiledare för danska S. Mycket talar för att hon kommer att leda en minoritetsregering där S samarbetar med ett antal röda och blå partier. Här i Sverige har vi ju som bekant en minoritetsregering med S och MP som samverkar om en stor del av politiken i ett avtal med C och L och avtalslöst med V.

Justitieminister Morgan Johansson och energiminister Anders Ygeman ( med flera) har skickat gratulationshälsningar till danska S. Vilket på ett sätt är självklart socialdemokrater emellan. Det riktigt intressanta i kråksången är emellertid om och hur svenska S kommer att påverkas av att danska S så tydligt och uthålligt har klargjort att restriktivt reglerad invandringspolitik är en oomkullrunkelig del av en S-ledd regerings program? Mette Frederiksen har medvetet tagit förluster till liberala och röda partier för att kunna vinna över/vinna tillbaka väljare från det invandringsnegativa och ofta mycket populära Dansk Folkeparti. Strategin har varit framgångsrik. Dansk Folkeparti har mer än halverats.

Svenska S har dock valt att gå åt ett rakt annat håll. Genom allianser med små invandringsöppna partier och ett oerhört hårt och brunsmetande kampanjspråk mot SD och allt i dess närhet är strategin att kunna skämma ut och skrämma bort de borgerliga från samverkan med SD. Hittills har det fungerat (S i regering) och inte fungerat (SD, KD och M växer och utgör alltmer av ett påtagligt hot mot S. I mina ögon borde svenska S ta stort intryck av danska S. Hur tjatigt och S-trist det än kan vara att älta invandringsproblem så finns problemen på riktigt och för lång tid framåt ute i kommunernas ekonomier, i skolorna, i arbetslöshetsköerna, i de kriminella gängen, i hedersförtrycket; ute i stora invånargruppers verkligheter. Det går inte att trolla bort. Det bästa i sak och politik vore en rejäl pakt mellan S och M i denna fråga. Det vore ett bra svenskt svar på den danska frågan.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!