Strandhäll bör tänka sig för

24 februari 2018 06:15

Av de opinionsmätningar som hittills berikat det nya året 2018 framkommer att just inget har hänt. Väljarna är avvaktande och tänker på annat; det är mer än ett halvår kvar till valdagen. Partier varnar med bekymrade miner för att det kan bli en "smutsig valrörelse" och gör sedan vad de kan för att leva upp till sina bekymrade varningar. Ingen har väl till exempel kunnat undgå att märka att det förs en gäll strid om ett sjukhus i Stockholm som landstinget därstädes i politisk enighet beslöt att bygga för åtta år sedan.

Mer att läsa: Fyra frågor till fyra statsråd.

Nu är sjukhuset färdigt - eller ofärdigt om man så vill - sedan något år tillbaka. Jag har försökt att i vart fall ytligt sätta mig in i vad saken gäller. Det råder full enighet om att mycket gick fel - i flera olika dimensioner - vid bygget av nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Några ansvariga har redan fått lämna sina poster och det kan säkert bli fler. Ett stort gäng utredningar pågår - däribland en som utförs av statens universitet i Stockholm.

Mer att läsa: Firma Strandhäll och Begler.

Att Socialdemokraterna i regeringen går till bred attack och tillsätter egna "kriskommissioner" mot det moderatledda landstinget har dock inte så mycket med sjukvården i sak att göra. Attacken är helt sonika ett försök att åstadkomma repor i den nya moderatledarens skinande rustning. Ulf Kristersson går starkt i opinionen och växer i förtroendemätningarna. Genom att gå upp i falsett på det sätt som S gör hoppas partiet att banden mellan det moderata landstingsrådet Irene Svenonius och Ulf Kristersson ska svärta ner moderatledaren och göra honom något mer hanterlig i valkampen framöver. Jag skulle aldrig drömma om att klaga på politiker för att de ägnar sig åt politiskt hantverk á la försöka krångla till det för motståndarna. Däremot kan ju det politiska hantverket utföras mer eller mindre snyggt och begåvat.

Det upplägg som S har valt den här gången är inte något att rekommendera. Tonläget är för högt. Metoden är dessutom tveksam konstitutionellt. Inte minst tycker jag det är synd att Annika Strandhäll - en av de i mina ögon bästa och klokaste i regeringen - ställer upp som frontsoldat i attacker av det här slaget. Socialdemokraterna behöver vårda sina stjärnor. Snart är det val på riktigt.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!