Stjärnan mot invandraren

2 augusti 2019 05:15

Idag fredag pågår den tredje dagen av den minst sagt uppmärksammade rättegången i Stockholm där en berömd artist från USA står anklagad för misshandel av en småkriminell ung man från Iran/Afghanistan som av skyddsskäl har fått uppehållstillstånd i Sverige.

Rättegången har "allt". Pressen på domstolens lagmän att uppträda korrekt är enorma. Celebriteter som USA: s president Donald Trump och ett stort antal globalt kända artistkändisar har slutit upp på den amerikanska musikstjärnans sida. Målsägarens bakgrund har triggat igång en invandringspolitisk debatt i all tänkbar social, asocial och ordinär media.

Rättssaken i sig är tämligen trivial. Ett misshandelsfall utan några större personskador skulle i normalfallet snabbt ha dunkats igenom och avslutats. Om det inte rentav hade avskrivits på vägen fram till tingsrätten.

Likhet inför lagen är ett klassiskt och eftersträvansvärt ideal för rättsstaten och för demokratin. Inför skranket ska man inte bli bedömd och dömd för vem man är och/eller varifrån man kommer utan för vad man med största möjliga sannolikhet faktiskt har gjort.

Korruption och maktmissbruk är illa nog var det än visar upp sina fula trynen. När och om människor upplever att också domstolarnas folk faller till föga för politiskt tryck, folkliga opinioner eller sonika låter sig köpas av den som betalar mest; då är det värre än illa vad gäller maktens auktoritet och legitimitet.

Hur domen än blir i fallet med stjärnan och invandraren så kommer det att hävdas att likhet inför lagen inte råder. Frågan har många sidor och perspektiv. En viktig aspekt är den likvärdiga behandlingens värdighet. Berömda människor utsätts alltid för risken att gynnas eller missgynnas på grund av sin berömdhet. Samma sak gäller för utsatta människor.

Rättsstatens folk riskerar att hemfalla åt snällism - "de har haft det så svårt att vi inte ska plåga dem med en rättegång". Eller tvärtom - "de fick så många chanser och detta är tacken. Nu får det vara nog!" Domstolens sak är onekligen svår.

Likhet inför lagen kan leda till många olika tänkbara domslut. Avgörande är att varje myndig människa betraktas som fullt kapabel att ta ansvar för sina handlingar.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!