Stefan Löfvens bistra ansvar

28 september 2015 07:36

Den 15 september läste statsminister Stefan Löfven upp regeringsförklaringen. Orden föll på detta sätt: ”Den som flyr från krig och förtryck ska kunna få skydd i Sverige. Den som saknar skäl för att stanna ska återvända. Sverige har en reglerad invandring.”

All respekt för alla svårigheter, besvär och problem som finns inbyggda i detta. Men oavsett dessa insikter och invändningar och alldeles obetingat av hur vi vänder oss så är det dags att Stefan Löfven och regeringen visar vad orden "Sverige har en reglerad invandring" betyder just nu så här i början av oktober 2015.

Migrationsverket kämpar på med sina prövningar av människors asylskäl. Trycket är enormt och väntetiderna växer. Enligt verkets hemsida får mellan 25 och 40 procent avslag på sina ansökningar. Migrationsverket uppger dock samtidigt att ungefär 17 000 personer som fått avslag under 2015 sonika struntar i utslaget och stannar kvar i alla fall. Samtidigt kommer mängder av oidentifierade människor in över nationsgränserna. De säger sig inte ha för avsikt att söka asyl i Sverige. Och vistas följaktligen illegalt i landet. Om jag själv kom från fattigdom och elände så skulle jag säkert försöka göra samma sak. Men saken kan inte enbart diskuteras utifrån individuella och känslostormande kändisgaleperspektiv. Det finns en mer bister samhällsnivå här i tillvaron också. En nivå som till exempel har att ta ansvar för landets gränser. För ett värdigt mottagande av de med tunga asylskäl. För de nationella välfärdssystemen. Och för den reglerade invandringen.

Sverige borde inte ha några problem med att ge ett mycket stort antal flyktingar från Syrien ett värdigt mottagande och uppehållstillstånd. Det som krävs är (1) en reglering av politiken där ett starkt fokus läggs på mottagandet av just flyktingar, vilka idag utgör en klar minoritet. Respekten för en reglerad invandringspolitik kräver också att (2) gränsskyddet fungerar. Här lovade inrikesminister Anders Ygeman i går att polisen har ett starkt politiskt stöd och tillräckliga resurser för att arbeta med personkontroller inne i landet för att därmed se till att regeringsförklaringens ord "den som saknar skäl för att stanna ska återvända" blir verklighet. Det är bra. Dessa två grundförutsättningar för en reglerad invandringspolitik kommer ingen klok och vettig regering undan.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!