Stefan Löfven hittar formen

2 juni 2017 06:15

Den 17 januari i år kallade moderatledaren Anna Kinberg Batra till presskonferens. Hennes budskap var dramatiskt. Hon ville släppa beröringsskräcken med SD. Hon ville att alliansens fyra partier redan före valet 2018 skulle gå fram med ett gemensamt budgetförslag.

Samma dag kommenterade jag saken på WidarDirekt: "Hur det än går så ska Anna Kinberg Batra ha en eloge för att hon försöker, att hon vågar ta en risk och för att hon vågar lägga sitt partiledarskap i potten. Om Anna Kinberg Batra går hela vägen så (--) tvingas partierna återvända till det naturliga läget där regeringen styr i majoritet."

Moderaterna och Kinberg Batra har haft några tunga månader sedan dess. Potten där partiledarskapet ligger är kanske osäker på riktigt. En del av nedgången är säkerligen kalkylerad i M-ledningen. Att ta första steget mot en gradvis och framtida normalisering av SD har sitt pris. Som SCB visade i sin partisympatiundersökning i går så är dock - i vart fall för den som tänker i gamla blocktermer - priset tämligen beskedligt. Sedan i november 2016 har M i huvudsak förlorat till Soffan (1. 8 procent) och till Centerpartiet (1.7 procent). Endast 0.7 procent har smitit över till S.

Mer att läsa: Byt kurs medan tiden finns.

Den stora nyheten i SCB är att mellan november 2016 och maj 2017 har vare sig M eller S tappat något till SD. Det var mycket längesedan vi såg något sådant. SD ökar på totalen med 0.9 procent sedan november 2016. Men den enda statistiskt säkerställda flödet för Åkessons parti under det senaste halvåret är en förlust på 0.3 procent till Centerpartiet!

Sannolikt visar detta att Moderaterna och Socialdemokraterna har varit framgångsrika i sina försök att få stopp på blödningen till Sverigedemokraterna. Socialdemokraternas tydliga fokus på brott och straff, reglerad invandring och på konservativa och nationella värden har rentav gett partiet ett säkerställt lyft på 1. 9 procent. S börjar så smått hitta den gamla goda formen där de framförallt lyckas mobilisera folk i Soffan (1.4 procent) och tar även lite smått från både vänster och höger. Att få stopp på förlusterna till SD är ett viktigt etappmål. Framtiden står och väger. För stabilitetens skull känns det tryggt om S och M tillsammans i vart fall kan räkna in mellan 55 och 60 procent av väljarna i sina fållor. Dit är det ännu en lång väg att gå. Men omöjligt är det inte.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!