Många miljarder blir det när åtta partiledare besätter riksdagens talarstolar under några förmiddagstimmar. Det lustiga är att alla satsar ”35 miljarder mer” på det och detta än vad de andra gör. Och ingen skär ner något heller. Den ena sidan anklagas för att vilja göra ”gigantiska skattesänkningar för de rika” vilket kommer att leda till välfärdens undergång för vanligt folk. Den andra sidan anklagas i sin tur för att ha genomfört ”enorma skattehöjningar” medan välfärden blivit allt sämre.
I själva verket är det ju så att skillnaderna mellan de regeringsfähiga partierna är tämligen begränsade. Vilket är mycket bra för vad som komma skall efter valet om knappt tre månader. Då behöver nämligen flera av partierna jämka sig samman för att få det politiska maskineriet att fungera. Sannolikt blir det väl ingen större partiträngsel i nästa regering; samarbetet kommer i huvudsak att vara förlagt till riksdagens utskottsrum och korridorer.
Onsdagens partiledardebatt var den sista för vårsäsongen. Statsminister Stefan Löfven talade om det kommande valet som en ”folkomröstning om välfärden”. Det är ingen dum liknelse.
Välfärdens finansiering, välfärdens tillgänglighet och välfärdens kvalitet är alltid centrala politiska frågor i ett land som vårt där så mycket av välfärden ligger i politiskt styrda samhällssektorer. Välfärden står redan nu i centrum för medborgarnas och politikens uppmärksamhet. Och mer lär det bli framemot sensommaren.
Folkomröstningar är dock oftast mer tydliga än valrörelser. I folkomröstningar ska väljarna rösta ja eller nej till något. I valrörelser är det för det mesta mer grumligt och sammansatt. Det finns ingen regering att rösta ja eller nej till. Möjligen har vi däremot hamnat i en situation där den helt dominerande frågan i valet kan tolkas som ett val mellan ja eller nej till det invandringspolitiska komplexet; en fråga som har stor bäring på välfärdens finansiering, tillgänglighet och kvalitet.
Så Stefan Löfven blir nog bönhörd. Valet blir ett slags folkomröstning om välfärden. Står S stadigt och tryggt i de tunga sakfrågorna så finns det goda chanser att göra ett stabilt resultat.