Statsminister Löfven har helt rÀtt

Stefan Löfven och Socialdemokraterna bör pröva sina möjligheter att fortsÀtta som enpartiregering.

Regeringen har i praktiken spruckit. S och MP förlorar pÄ att lÄtsas om nÄgot annat. Statsminister Stefan Löfven bör pröva ett annat underlag i riksdagen. Det kan mycket vÀl bli bÀttre Àn idag.

Regeringen har i praktiken spruckit. S och MP förlorar pÄ att lÄtsas om nÄgot annat. Statsminister Stefan Löfven bör pröva ett annat underlag i riksdagen. Det kan mycket vÀl bli bÀttre Àn idag.

Foto: Claudio Bresciani

Ledare2019-10-10 20:00
Detta Àr en ledare. Folkbladets ledarsida Àr oberoende socialdemokratisk.

Regeringens tvĂ„ partier Socialdemokraterna och Miljöpartiet Ă€r djupt oeniga om invandringspolitiken. Att det förhĂ„ller sig pĂ„ det viset Ă€r allmĂ€nt kĂ€nt; inte minst genom att oenigheten har manifesterats vid olika tillfĂ€llen. 

Tidigare i den hĂ€r veckan har konflikten Ă„terigen kommit i allmĂ€n dager. Justitieminister Morgan Johansson har klargjort att Sverige inte nu kommer att vara med som mottagarland i nĂ„gra eventuella omfördelningar av migranter som tagit sig över Medelhavet. 

NĂ„gon dag senare uttalade statsminister Stefan Löfven att Sverige ska ta emot fĂ€rre och inte fler flyktingar och att mottagandet behöver halveras. DĂ„ gick Löfvens vice statsminister Isabella Lövin ut och förnekade bestĂ€mt att Löfven talade för regeringen nĂ€r han uttalade sig. 

Regeringen har dĂ€rmed i praktiken spruckit. Invandringspolitiken Ă€r nĂ€mligen inte vilken liten elcykel – eller friĂ„rsfrĂ„ga som helst. Invandring Ă€r vĂ„r tids stora frĂ„ga i Sverige och i Ă€ven sĂ„ i stora delar av övriga Europa. Vilket inte Ă€r det minsta konstigt eller överdrivet. 

Invandring pĂ„ sĂ„ höga nivĂ„er som under sĂ„ mĂ„nga Ă„r har gĂ€llt i Sverige har starkt samhĂ€llspĂ„verkande effekter pĂ„ snart sagt alla omrĂ„den.   En stor del av den dryga miljon mĂ€nniskor som kommit frĂ„n i huvudsak Mellanöstern och Afrika saknar utbildning och fĂ€rdigheter som behövs pĂ„ den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten, bidragsberoendet, fattigdomen, trĂ„ngboddheten, ohĂ€lsan och otryggheten Ă€r dĂ€rför mycket omfattande för mĂ„nga mĂ€nniskor i dessa grupper. SĂ„dana förhĂ„llanden ökar i sin tur riskerna för grov kriminalitet. PĂ„frestningarna pĂ„ vĂ€lfĂ€rdens ekonomi och kvalitet Ă€r mycket stora ute i ett flertal kommuner, regioner och i socialförsĂ€kringarna. Sverige ligger nĂ€stan i botten i ligan nĂ€r industrilĂ€ndernas ekonomiska tillvĂ€xt per person mĂ€ts. 

Stefan Löfven har dĂ€rför helt rĂ€tt. Sverige behöver göra tydliga begrĂ€nsningar nĂ€r det gĂ€ller arbetskraftsinvandring till lĂ„gkvalificerade yrken och till anhöriginvandring. Asylprocessen behöver skĂ€rpas upp bland annat med en lista för snabb avvisning till ”sĂ€kra lĂ€nder”.

För en sĂ„dan politik bör det finnas en ganska sĂ„ stabil majoritet i riksdagen. Riksdagsmajoriteten speglar breda och stora medborgargruppers uppfattningar. 

Stefan Löfven och Socialdemokraterna bör pröva sina möjligheter att fortsÀtta som enpartiregering. Nyktert sett borde en sÄdan regering kunna ha ganska goda chanser att samla stöd för de stora socialpolitiska reformer som Sverige sÄ vÀl behöver nu.