Widar Moderaterna vill ha ett nationellt förbud mot tiggeriet. Det berättade partiets skuggjustitieminister Tomas Tobé på en pressträff på tisdagen. Enligt Lena Mellin på Aftonbladet är M-förslaget "så korkat att man dör." Enligt Centerpartiet är förslaget "verkningslöst." Enligt Miljöpartiet är det ett "fruktansvärt" förslag. Enligt Aftonbladet/Inizio anser en stor majoritet av medborgarna (57 procent) att tiggeri ska "vara ett lagbrott." Tiggeriet har så många bottnar så att det nästan inte går att diskutera på ett vettigt sätt. Tydligaste spärren mot vuxna och mogna samtal i frågan utgörs av det obehag som skapas av den närmast bokstavliga över- och underordningen i sammanhanget: Här står vi etablerade goddagspiltar till svenskar och diskuterar över huvudet på knästående fattiga romer hur deras tiggande ska kunna förbjudas. Inte så kul. Och inte så konstigt att många gärna skjuter på budbäraren och/eller ängsligt letar efter hörnet där de snälla och goda står och blundar.

Mer att läsa: En Löfven för tiggarna.

För ett halvår sedan fanns det ansatser till att både Socialdemokraterna och Moderaterna var inne på att begränsa och försvåra för tiggeriet genom uppdaterade ordningslagar/ordningsregelverk. Det handlade om sådant som att det skulle bli enklare att lokalt förbjuda tiggeri, avhysa personer som bor i tiggarläger och om förbud mot att tjäna pengar på andras tiggande. Då (21 februari) var Lena Mellins omdöme mer berömmande: "Äntligen tar någon ett folkligt problem på allvar."

Mer att läsa: Kejsaren är naken sa Baudin.

Lena Mellins två helt olika omdömen har grund för sig. När M och S - var och en för sig men ändå tillsammans - visade upp mer mogna tankar om hur tiggeriet skulle kunna motas bort från städerna så var det värt uppskattning. Tiggeriet är ett individuellt och samhälleligt elände som skapar olust och förslumningsrisker utur Europas stolta och fina fria rörlighet. Rörligheten behöver vara kvar men tiggeriet stoppas.

Efter utspelen i februari i år har det dock tigits i tiggerifrågan igen. Och när Moderaterna nu återkommer i frågan så är det tyvärr med ett hafsigt och slarvigt förslag där till exempel böter (!) nämns som ett lämpligt straff.

Mer att läsa: Ovärdig symbolpolitik.

Moderaterna bör fila på sitt förslag. Och Socialdemokraterna bör återkomma i frågan. Tiggeriet är ett i alla avseenden "folkligt problem" som förtjänar mer än tigande och slarv från S och M. Om nu inte folklighet numera helt ska reserveras för SD?