Sköter de sina kort rätt så...

10 juni 2019 10:00

Styrkan i den amerikanska ekonomin – sjunkande arbetslöshet, jobbtillväxt och löner som nu börjat stiga – borde inte tala för att den sittande presidenten i USA Donald Trump kan besegras 2020. En faktor som talar för maktskifte är att Trumps “gudfadersliv” kan bädda för Demokraterna, säger även annars så Trumpvänliga Fox News. Ingen, inte ens presidenten står över lagen. Den mera balanserade CNN är inne på samma linje. De pekar på att presidentens systematiska mobbande av alla som är emot honom är en nackdel för många väljare. Hans extremt polariserande budskap – också utrikespolitiskt via torpeder som utrikesminister Pompeo och rådgivaren Bolton är ett riskabelt vågspel som Trump till slut kan få betala för i valet. Juristen Robert Muellers omfattande utredning om Trump och hans kampanjteams smutsiga metoder kommer att bli ett vasst vapen för den demokrat – just nu sannolikast f d vice president Joe Biden - som blir demokraternas presidentkandidat. Väl i linje med deras kampanj om att ena, inte dela, USA; att vilja ha ett skandalfritt Vita huset. Detta borde, menar Fox News och CNN kan räcka för att tillräckligt många “Trumpdemokrater” i Pennsylvania och Florida överger Trump och lägger rösten på Demokraterna i valet 2020. Här finns – oavsett oenighet i sakfrågor som sjukförsäkring för alla, högre minimilöner, höjda skatter för de rika – mellan olika demokrater en god chans att samla breda grupper av unga, pensionärer, medelklass, moderata och progressiva liberaler som lyfter en demokrat (Joe Biden?) in i Vita huset.

Något som även framgick när Biden nyligen framträdde i stålindustrin Pittsburgh i Pennsylvania.

Även ekonomipristagaren, professor Paul Krugman har – med reservationer – i krönikor i NYTimes utvecklat sin syn på varför demokraterna nu har en större chans än på länge att vinna tillbaka Vita huset från den fake news-twittrande Trump. Förutsatt att de rätt sköter sina kort och har en tydlig reformagenda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Björkenwall (S) frilansjournalist utredare med erfarenhet från riksdag och regeringskansli följer amerikansk politik sedan många år