Skarp test för Åkesson

28 december 2015 15:45

I Gävle kommunfullmäktige röstade sverigedemokraternas åtta ledamöter för alliansens förslag till budget. Därmed avgick Socialdemokraterna för första gången sedan 1919 som styrande majoritetsparti. S, V och MP går i opposition medan Alliansen tar över makten med passivt stöd av Sverigedemokraterna.

Den nya kommunstyrelseordföranden Inger Källgren Sawela (M) säger enligt SvD att "Vi har mycket kontakt med riksplanet. Den första som gratulerade mig var Anna Kinberg Batra."

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé som själv sitter på ett riksdagsmandat från Gävleborgs valkrets säger till Dagens Industri att han "självklart har deltagit i diskussionen" inför beslutet om hur Moderaterna skulle ställa sig inför att regera med SD. Att M och de andra borgerliga partierna väljer att styra en hyfsat stor kommun under de här premisserna är således väl förankrat på riksplanet.

Syftet är att utvärdera och granska hur SD sköter sig. Är de pålitliga eller är de ännu kvar i det omogna stadiet där kaos är allt? Det kommer att visa sig. Och snabbare än vad de flesta förmodligen trott så kan vi således vara inne i ett läge där statsminister Stefan Löfvens fråga till M-ledaren Anna Kinberg Batra - "Antingen regerar du med oss eller också med stöd av SD" - är allt annat än enbart retorisk.

De moderata riksdagsledamöterna Finn Bengtsson från Östergötland och Anders Hansson från Skåne var tongivande motståndare till den nu saligt insomnade Decemberöverenskommelsen som gav budgetförslaget från den "största partikonstellationen" fri lejd genom riksdagen. I söndags pläderade de båda i en debattartikel i Svenskan för att Alliansen i riksdagen så snart som möjligt ska återkomma med ett gemensamt budgetförslag i avsikt att kunna regera Sverige - och inte bara Gävle - med passivt stöd av SD.

Många hinder ska passeras innan något sådant kan bli verklighet. Sverigedemokraternas mognadsgrad är som sagt en stötesten. Än knivigare kan det bli att få en enig Allians att vilja regera med hjälp av SD. För Centerpartiets nuvarande ledning torde det vara helt omöjligt med ett sådant upplägg. Även Liberalerna känns tveksamma. Den politiska kartan kan således snabbt vara på väg att ritas om. Om KD klarar sig kvar och om M växer något och om SD ökar lite så kan det räcka. Eller så kan S, MP, C och L bli stort nog för att kunna regera med stöd av riksdagens andra ytterlighetsparti.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!