SD kommer att tappa mark

26 mars 2016 06:00

Under hösten 2015 har Moderaterna gradvis skärpt sin invandringspolitik och står nu - efter en decennielång utflykt i andra terränger - åter nära sin klassiska och reglerade position i dessa frågor. Sedan slutet av november förra året har även Socialdemokraterna - via en dramatisk U-sväng i regeringsställning - återgått till traditionella och reglerade förhållningssätt.

I ett antal blocköverskridande uppgörelser där S och M utgör stommen har flera åtgärder vidtagits i avsikt att begränsa antalet invandrare under de kommande åren.

Möjligen börjar detta nu synas i opinionsrörelserna. Moderaterna tycks öka och Sverigedemokraternas uppgång tycks ha stannat av; kanske rentav förbytts i en svag nedgång. Även Socialdemokraternas tämligen glädjelösa och törnbeströdda opinionsvandring förefaller ha muntrats upp och berosats något den sista tiden. Den bilden ges i vart fall i de senaste undersökningarna från Sifo och Demoskop.

En undersökning av Aftonbladet/Inizio som kom häromdagen rubriksattes rentav som ett "ras" för SD och som motsvarande lyft för S och M. Vara hur det vara vill med den saken. I huvudfrågan - kommer SD att minska om S och M håller linjen och inte flummar till det igen - finns det ingen tvekan. Svaret är ja.

Det behövs ju ingen Nobelpristagare i politik för att förstå att Sverigedemokraternas siffror är uppblåsta med moderat och socialdemokratisk förvirring.

Sverigedemokraterna har givetvis en egen och ganska stadig krets av väljare. Det är svårt att veta hur stor den kärnan är. Kanske handlar det om ett spann mellan fem procent och det senaste valresultatet på cirka 12 procent. Att SD därutöver knaprat åt sig ett betydande opinionsstöd beror naturligtvis på att Jimmie Åkesson och hans mannar har varit det enda parti som stått upp för en reglerad och restriktiv invandringspolitik. Vilket fått väldigt många S- och M-väljare att lacka ur och svara "SD" när opinionsföretagen ringt. Vilket inte är det minsta konstigt i en samtid där 70 procent av väljarna anser att invandring är den viktigaste frågan och där 70 procent av väljarna applåderar den totala omsvängning i politiken som Stefan Löfven genomfört.

Ska Socialdemokraterna dra nytta av politikförvandlingen och vinna ökat stöd ute bland medborgarna så vill det nu till att långsiktigt hålla linjen utan minsta tvekan. Regeringen ska uppträda som ett kollektiv. Miljöpartiets statsråd ska sluta snacka skit om regeringens politik. Och centrala företrädare som partisekreteraren Carin Jämtin ska inte - som hon gjorde i Aftonbladet nyligen - förklara en opinionsframgång med att "Stefan Löfven (S) på sistone tagit strid för den svenska modellen."

Det där tror ingen på. Bättre att hålla linjen och säga som det är: "Det går bättre nu därför att vi har lagt om invandringspolitiken."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!