Sandra Karlsson gör rätt

2 oktober 2019 10:00

Folkbladets chefredaktör Widar Andersson tog den 27 september upp en viktig och principiell fråga. Den tidigare SD-politikern Sandra Karlsson och tre andra har gått över till Landsbygdspartiet, men behåller sina platser Norrköpings kommunfullmäktige.

Folkbladet anser att Sandra Karlsson bör avsättas.

Jag har full förståelse för Folkbladets resonemang. Det är logiskt.

Tre olika principer är styrande i denna fråga: grundlagen, kommunallagen och den politiska moralen.

Grundlagen och kommunallagen är glasklara. Sandra Karlsson är folkvald och har rätt att sitta kvar. Hon har frivilligt avstått vissa uppdrag som är viktiga för SD politiskt.

När det kommer till moralen är alla partier entydiga. Inget parti accepterar en övergång till ett annat parti. Alla partier accepterar att valda politiker går över till deras partier.

Så är moralen.

Självklart blir väljarna förvirrade.

SD och Vänsterpartiet var emot EU före valet 2018, men bytte åsikt efter valet.

Yngve Holmberg blev avsatt som partiledare för moderaterna efter valet 1970. Han bytte sida och röstade med socialdemokraterna i de flesta frågor i riksdagen. Moderaterna var ursinniga. Olof Palme belönade renegaten med en landshövdingsstol i Halland.

När SD-ledamoten i riksdagen William Petzäll valde att lämna SD 2011 mitt under pågående mandatperiod krävde hela SD att han skulle lämna sin plats.

Det hindrade inte Jimmie Åkesson att kalla till presskonferens den 17 maj 2017 och meddela att Patrick Reslow hade övergått till SD från moderaterna. SD jublade över sitt kap. Ingen krävde att Reslow skulle lämna sin riksdagsstol.

Det blir mycket svårt att kodifiera partiers skyldighet att föra sin politik och enskilda ledamöters rätt att följa sin moral.

Sandra Karlsson är dessutom duglig, duktig och politiskt begåvad.

Hon kommer att vara till stor nytta för Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Vi lever under förändring. Många partier sysslar med triangulering. Man tar ett annat partis politik, men de invalda ledamöterna sitter kvar. Så gjorde regeringen Reinfeldt och regeringen Stefan Löfven 2018. Stefan Torssell partiledare Landsbygdspartiet oberoende, LPo