Robust Johansson

12 augusti 2019 05:15

Ylva Johansson kommer till hösten att ersätta Cecilia Malmström som svensk ledamot i EU-kommissionen. Kommissionen är tillsammans med EU-parlamentet och EU-domstolen de tre institutioner som så att säga ska stå för det europeiska utan att snegla för mycket på enskilda medlemsländers specifika intressen. Det svenska i EU företräds framförallt av regeringen. När Ylva Johansson lämnar regeringen för att gå till EU så byter hon också plats i maktdelningssystemet i EU. Rent konstitutionellt representerar en kommissionär inte ett land utan den Europeiska unionen.

Ylva Johanssons företrädare Cecilia Malmström var intensivt uppvaktad i samband med Liberalernas partiledarskifte på försommaren. Som bekant tackade hon enträget och uthålligt nej till att ställa upp som kandidat för att efterträda Jan Björklund. Det kan vara så att hennes håg för det rent partipolitiska i tillvaron har falnat under åren i Bryssel. Som ansvarig för handelsfrågor i EU har Cecilia Malmström - tack vare USA: s president Donald Trump - hamnat mitt i storpolitikens handelskrig och konflikter. Med sin skarpt akademiska profil, sin arbetskapacitet och sin sällsynt rika språkbegåvning har Cecilia Malmström gjort goda insatser för det allmännas bästa i världen. Jag hoppas att Sverige ska lyckas rekrytera henne till uppdrag i statsförvaltningen. Toppdiplomat, chefsförhandlare eller varför inte utrikesminister den dagen Margot Wallström beslutar sig för att kliva ut från Arvfurstens palats?

Ylva Johansson är en robust politiker med god förmåga att nöta på. Vilket är en av de allra viktigaste framgångsfaktorerna för en politiker. Jag har ett gott öga till Ylva Johansson. Hon lånar sig sällan till trams och dylikt. Karriären tog fart när hon som ung riksdagsledamot för VPK hoppade över till S där hon tämligen snart blev statsråd hos statsministrarna Carlsson, Persson och Löfven. Nu tar hon ett hopp över till EU - kommissionen under ledning av den nyutsedda tyska politikern Ursula von der Leyen. Det kommer säkert att gå bra.

Det är hur som helst alldeles för tidigt att börja fila på de politiska minnesorden över Ylva Johansson. Hon kan nog ta ett eller ett par hopp till innan det är dags att vila på lagrarna.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!