Widar Annelie Nordström har en gedigen facklig/socialdemokratisk/tjänstemannakarriär i ryggsäcken. Hon är insatt, kunnig och erfaren och väl bevandrad i allt detta som har med liv och politik att göra.

För knappt ett år sedan avgick hon under buller och bång från uppdraget som ordförande i Kommunal. När Kommunal granskades uppvisades interiörer – bland annat middagar, fina viner, omsusade krogar, ivrigt utlandsresande och obskyra dansartister – som inte anstår ett fackförbund med hundratusentals tämligen lågavlönade medlemmar. Det fanns om jag minns rätt inte några personliga anklagelser mot Annelie Nordström; ingen ”personlig vinning” som man brukar säga. Hon fick gå eftersom att hon som ordförande har det yttersta ansvaret för allt som går fel.

Mer att läsa: Ny politik för invandring.

Lägenhetskonflikten med Margot Wallström kom däremot att bli mer personlig. Här stod två ledande socialdemokrater och beskyllde varandra för att fara med osanningar medan kamerorna rullade. Jag har ingen aning om vem som hade rätt (eller om det ens fanns något ”rätt” i den där saken om vem som kände till vad om vad för slags lägenhet som Wallström som nytillträdd utrikesminister hyrde av Kommunal).

Hur som helst. Socialdemokratin slöt upp bakom Wallström och vände ryggen åt Nordström. Vilket jag tror hade betydelse för vad som hände senare. I december förra året meddelade Annelie Nordström på DN Debatt att hon lämnar S för att gå till Fi. I artikeln slog hon fast att ”Fi har utvecklat en genomarbetad politisk hållning inom de flesta områden.” Vilket är ett helt snurrigt påstående. Det är möjligt att gilla Schyman, att uppskatta feminismen och att till och med vilja rösta på Fi. Men ingen vettig människa – vilket Nordström är - kan påstå att partiet har en ”genomarbetad politisk hållning”. Schyman är väl ungefär lika "genomarbetad" i ekonomisk politik som vad Bert Karlsson var i Ny Demokrati.

Och värre tycks det bli. En av de nyvalda partiledarna heter Victoria Kawesa och undervisar i genusvetenskap på Södertörns högskola. Intervjuad i SVT: s Rapport om varför Feministiskt Initiativ inte vill att dömda mördare och våldtäktsmän ska utvisas till sina hemländer så svarar Kawesa att det är rättvist eftersom inte ”vita svenskar utvisas!” Och för detta parti vill Annelie Nordström gärna sitta i riksdagen.