Riksdagen behagade skärpa sig

24 december 2016 06:15

Så var det jul igen. Inträffar inga dramatiska och oväntade händelser så går inrikespolitiken ner i varv under ett par veckor. Men partiledarna körde på ända in i kaklet. I riksdagshuset i går kväll genomfördes hemlighetsfullt och stilla ytterligare ett sekret julaftonsfirande enligt den gamla julfirandeförordningen 23.12.19.05. ”05” står för fem partier. Men det var längesedan. Numera är det åtta partiledare som ska träffas vid den stora granen i Bankhallen klockan 19 på kvällen den 23 december.

Under granen låg åtta paket; vart och ett nogsamt ditburet av respektive partisekreterare. Enligt regelverket ska varje parti i sitt paket ge bort något till Sverige som Sverige behöver men som partiet av olika randiga och rutiga skäl själv inte mäktar med att ge till Sverige.

En av talman Urban Ahlins mer okända arbetsuppgifter är att från klockan 18.30 den 23 december röra sig i environgerna runt Bankhallen vid riksdagens stora entré. Ahlin ska enligt instruktionerna vara ”fullödigt tomteutstyrslad” vilket innebär grå jacka och byxor, rött skärp, stort vitt skägg, stor gråbrungrå luva, en lykta i ena handen och en skål i ena handen.

Talmannens mission är enligt traditionen att samla ihop de ibland ovilliga partiledarna runt granen i Bankhallen till prick klockan 19.00. Där minglade de tre vice talmännen Tobias Billström, Björn Söder och Esabelle Dingizian runt i diskreta tomtenissedräkter med nätta små röda luvor. Tomtenissarna bjöd hugade partiledare på varmt vin, sodavatten och whisky.

Allt inleddes med att ledarna för de tre största partierna valde paket. Socialdemokraternas Stefan Löfven tog ett litet vitt paket, inslaget med gröna så kallade Konsumsnören. Anna Kinberg Batra valde ett stort blått paket med gula snören. Jimmie Åkesson greppade ett litet rött paket med vita snören.

I Anna Kinberg Batras paket låg en docka som föreställde Stefan Löfven. I Stefan Löfvens paket låg en docka som föreställde Jimmie Åkesson. I Jimmie Åkessons paket låg en docka som föreställde Anna Kinberg Batra.

Paketöppningen skapade en viss irritation. Inte blev det allmänna humöret bättre när Fridolin öppnade ett paket med en brunkolbit och Annie Lööf vecklade upp papperet runt den bok hon fått i present: ”Råd och tips för blivande statsministrar”.

Talmannen dunkade sin skål i bordet och slog fast: ”Riksdagen behagade skärpa sig.”

Julsaga

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!