Reinfeldt som lök på laxen

7 januari 2017 06:15

Anna Kinberg Batras ledarskap för Moderaterna prövas tämligen tufft för tillfället. Det går inget vidare bra för partiet i de vanliga opinionsmätningarna. Jämfört med valet 2014 är tappet i och för sig försumbart enligt SCB: s stora undersökning. Men 2014 var ett förlustval för M och som oppositionsledande parti borde Moderaterna ha kunnat profitera lite mer och bättre på minoritetsregeringens problem och småkriser.

Enligt Aftonbladet/Inizio tappar Moderaterna även mark som självklara "ägare" av tunga sakfrågor i samhället. I Inizios undersökning har M redan förlorat försvarsfrågan till SD och när det gäller "Ekonomi" och "Jobb" är M: s tidigare stora försprång nästan helt borta.

Häromdagen kom så en förtroendemätning från Sifo där det visade sig att Anna Kinberg Batra tappat sitt övertag på Stefan Löfven och de andra partiledarna. Löfven ligger nu före Kinberg Batra med några procentenheter. Allra överst på pallen stor dock Annie Lööf från det lilla - men växande - Centerpartiet.

Mer att läsa: Tiggeriet närmar sig vägs ände.

Som lök på laxen sitter hennes företrädare som moderatledare - den ur ett borgerligt perspektiv historiskt långsittande och populära statsministern Fredrik Reinfeldt - i SVT på bästa sändningstid och intervjuar/samtalar med tidigare storheter på den internationella politiska scenen.

Problemet med Fredrik Reinfeldt i detta sammanhang är att det är just vitala delar av hans politik som Anna Kinberg Batra gärna vill kasta loss från. Moderaterna har således ingen större nytta av att Fredrik Reinfeldt just nu är mer närvarande i det offentliga än vad han ibland var som statsminister. Reinfeldt fungerar tvärtom som en ivrig markör av åsiktsskillnaderna inom M-partiet.

Socialdemokraterna har självklart också en besvärlig sits med stora tapp till SD och med knackiga opinionssiffror för såväl partiet, sakfrågeägandet och för statsråden.

Men Stefan Löfven har regeringen. Vilket är en mycket stor fördel alla dagar i veckan. Internt och utåt kan Löfven uppträda mer stabilt. Han är trots allt statsminister. För Anna Kinberg Batra är det värre. Hon vill bli statsminister. Men ingen förstår hur det ska kunna gå till.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!