Positionsbyte för Löfven

1 april 2017 06:15

Häromkvällen i SVT: s Aktuellt blev justitieminister Morgan Johansson (S) anklagad för att vara en barnamördare. De vildsinta anklagelserna utslungades av riksdagsledamoten Christina Höj Larsen som representerar Vänsterpartiet.

”Problemet med Vänsterpartiet är att ni inte orkar stå för de svåra besluten. Ni försöker alltid ta den lätta vägen, ” svarade Morgan Johansson. Så är det förstås. Ett annat problem är att Socialdemokraterna så gärna låter sitt samarbetsparti V ta de lätta vägarna i politiken.

Debatten i Aktuellt gällde invandring. I Höj Larsens märkliga begreppsvärld är det Morgan Johansson som har skulden för att unga människor som väntar på asylbesked uppges ha tagit sina liv. Och eftersom unga människor uppges ha tagit sina liv i asylkön så bör ett slags fri invandring införas för unga människor anser Vänsterpartiet. Den som motsätter sig detta är enligt V en människa som kan göras ansvarig för unga människors död.

Christina Höj Larsens verklighetsfrånvända och hothatfyllda sätt att diskutera om allvarliga frågor borde vara ytterligare en ögonöppnare för Socialdemokraterna. Vad har S med det gänget att göra?

Sedan samarbetet med V inleddes 2014 är Socialdemokraterna som en död fisk i opinionen. Nedgången från 31 procent i valet till ungefär 27 procent i dagens opinionsundersökningar är inte det allvarligaste. En regering tar oftast stryk. Däremot är det stort och strukturellt problem för Socialdemokraterna att inga väljare vinns över från det stora allmänborgerliga mittfältet.

Socialdemokraterna samlas snart till kongress i Göteborg. Under fem dagar på Sveriges framsida ska partiets utmärkta paroll ”Trygghet i ny tid” nötas in och fyllas med mer innehåll. När ”Trygghet i ny tid” presenterades för någon månad sedan sa partisekreterare Lena Rådström Baastad: ”Vi gör en positionsförflyttning. Det handlar om ordning och reda och det handlar om trygghet i en ny tid med tydligt fokus på rätt och plikt.”

Ska den där positionsförflyttningen bli trovärdig i väljarnas ögon så behöver S också befria sig från vänstersamarbetet. Varför inte låta 2017 bli en variant av 1917? På 1917 års partikongress frigjorde sig S från den vildsinta vänster som ville ha allt nu och som avskydde reformism och socialdemokrati.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!