Partiets största ledare

28 december 2018 05:15

Revolutionsåret 1917 fick Vänsterpartiet 8, 1 procent i riksdagsvalet. 2018 stannade resultatet på 8, 0 procent för Jonas Sjöstedts upplaga av Vänsterpartiet. Valresultaten har oftast legat under än över åtta procent. Två gånger under hundra år har Vänsterpartiet lyckats nå tvåsiffriga resultat. 1998 noterades V för sitt bästa valresultat någonsin då partiet under Gudrun Schymans ledning vann 12 procent av valmanskåren.

Schyman var en populär och rättfram vänsterpersonlighet som förvandlade Vänsterpartiet till ett relevant parti för socialdemokrater men även för många väljare – främst kvinnor – som annars röstat borgerligt. Av en rad olika orsaker kom förnyelsen mot en mer folklig vänster av sig. Dels orsakade Schymans alkoholberoendesjuklighet växande problem för henne att sköta sitt uppdrag på ett värdigt och effektivt sätt. Dels mobiliserade hennes folkliga framtoning internt motstånd från de mer testuggiga och ideologiska delarna av partiet.

Mer att läsa: Den nakna sanningen om SD.

I vanliga partier gläds man normalt över framgångar i opinionen och ökad väljartillströmning. I Vänsterpartiet som under hundra år vant sig vid att pendla mellan 4 och 6 procent finns det däremot grund för att betrakta tolvprocentiga valresultat som uttryck för ideologisk förflackning. Schyman utmanade mäktiga krafter när hon i kraft av sina valframgångar försökte göra rent hus med hela det kommunistiska arvet. Det ena gav det andra och 2003 fick hon lämna partiledarskapet.

Snart var Schyman tillbaka; nu som partiledare för det nya vänsterpartiet Feministiskt initiativ. Med sitt stora folktycke och mediala genomslagskraft var hon mycket nära att få revansch på sina fiender i V genom att återkomma till riksdagen som ledare för ett nytt parti. Nu blev det inte så. I valet 2018 krossades FI totalt av Vänsterpartiet som också passade på att rycka väljare från MP; ett annat parti som utmanat V från vänster.

Sjöstedt är herre på täppan i vänstervärlden. I dagens högerdominerade riksdag är dock V mer marginaliserat än på mycket länge. Partiet vinner inget från S och absolut inget från de borgerliga eller från SD. Hela tillväxten 2018 kommer från krossen av vänsterkonkurrenter. Ideologerna kan andas ut. Schyman var en parentes. 2018 är V lika isolerat som 1917.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!