På alla sidor av gränsen

16 augusti 2019 05:15

Svenska nazister ställer till bråk och elände i Norge. Svenska gängkriminella och islamister mördar, spränger och hotar i Danmark. Norges statsminister Erna Solberg önskar sig att Sverige ska hålla bättre koll på sina nazister. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har meddelat att Danmark behöver stärka upp bevakningen vid gränsen mot Sverige.

Det är reella och sakliga problem som lyfts fram av Solberg och Frederiksen. Eftersom vi talar om politiker så är det självklart också politik inblandat. Erna Solberg vill gärna bredda perspektivet när hon får frågor om hur det kan komma sig att det just i Norge växer upp terrorister med högerextrema böjelser? Mette Frederiksen vill på motsvarande sätt ha en bred förklaringspalett när hon får frågor om varför Danmark drabbas av våldsamma våldsutbrott?

Svenska politiker gör på samma sätt när det till exempel gäller utländska tjuvligor som åker runt i Sverige och stjäl båtmotorer eller när det gäller tiggare: Länderna varifrån tjuvarna och tiggarna kommer uppmanas ofta och uppfordrande att "ta hand om sina egna medborgare på ett bättre sätt."

Det är nog lite ovant för svenska regeringspolitiker att nu behöva hantera rollen som exportör av extremister och kriminella. Vilket har märkts. Inledningsvis gick statsrådet Anders Ygeman till attack mot Norges statsminister Erna Solberg. Enligt Ygeman borde inte Solberg gnälla på svenska nazister när hon själv regerar tillsammans med Fremskrittspartiet. Det var inte det mest begåvade som Ygeman undsluppit sig under sina ministerår. Vilket han säkerligen redan har insett själv.

Statsrådet Mikael Damberg var betydligt mer diplomatisk när han med förståelse kommenterade Mette Frederiksens utspel om gränsen mot Sverige. Nå och hur som helst. Det politikpolitiska är inte det viktigaste i det här sammanhanget. Sakpolitiken bör däremot stå i centrum framöver.

Norge, Sverige och Danmark har alla att hantera delvis gemensamma och nya verkligheter när det gäller extremism, terrorism och gängkriminella mördare. Gränserna behöver bevakas bättre; inte bara i Danmark. Extremisters rörelser behöver övervakas och försvåras; inte bara i Sverige. Potentiella "ensamterrorister" behöver upptäckas mer effektivt. Inte bara i Norge.

När det gäller reglerad invandring och "terroristresande" är det solklart så att Sverige har mycket att lära av Danmark och Norge.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!