Osynligt offer för ett brott

26 augusti 2019 05:15

Jan Kellgren är professor i skatterätt vid Linköpings universitet. Susanna Kellgren Lundberg är lärare och dessutom kommunfullmäktigeledamot för Liberalerna i Linköping. Med medgivande av sin son berättar de nu om sina omtumlande och dramatiska upplevelser sedan den tisdagen i september 2018 då deras trettonårige son blev illa knivhuggen på skolgården. (DN Debatt 23/8)

Artikeln på DN Debatt är ett exempel på en berömvärd samhällsinsats. Tyvärr är det ovanligt att människor på det här viset rakt och öppet talar i egen sak. Debatt och diskussion i känsliga samtidsämnen förs istället alltför ofta av ställföreträdare och ombud vilka inte så sällan har politiska, ideologiska och/eller verksamhetsmässiga intressen och saker att värna.

Överdrifter och underdrifter är legio.

DN Debatt bjuds vi istället på en saklig och stramt hållen redogörelse för hur illa brottsoffer kan hanteras i Sverige idag.

"Många instanser har ansträngt sig, men de står handfallna i ett system där det främst är gärningsmannen som ska hjälpas tillbaka in i samhället", skriver de båda föräldrarna.

Det som inte minst bidragit till problemen är att gärningsmannen var under 15 år och således inte straffmyndig. Några exempel: "När förövaren inte är i straffbar ålder kommer polisutredningen att läggas ner inom tre månader och offret får inget målsägandebiträde. Om gärningsmannen vägrar att se sig som skyldig till brottet, så kommer ingen medling att ske mellan brottsoffer och gärningsman. Om brottsoffret behöver hjälp hänvisas till kön på Barn- och ungdomspsykiatrin (där sonen fortfarande står och väntar). Om brottsoffret ska få någon ersättning krävs privat tecknade försäkringar som gäller vid överfall. Om gärningsmannen ska ställas till svars så måste vårdnadshavarna stämmas i tingsrätten. Högsta skadeståndsersättning är cirka 9 000 kronor även om rubriceringen är ”försök till mord”.

Föräldrarna hyllar stödet från skola, åklagare och polis. "De sliter men står handfallna i ett system" där den underårige gärningsmannen är allt medan det underåriga brottsoffret är intet.

Här har samhället problem. Underåriga gärningsmän är tyvärr inte helt ovanliga. Här behövs reformer.

Statsminister Stefan Löfven borde i all enkelhet be om ett möte med föräldrarna och sonen för att tacka dem för deras offentliga insats för ett mer rättvist Sverige.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa