Oseriöst partiskt om 5G

11 juni 2019 09:15

De senaste månaderna har SR sänt flertalet oseriösa och partiska inslag kring 5G trots att deras etiska uppdrag är att vara ”oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.” Man har i dessa inslag uteslutande undanhållit att nämna den Apell till EU som 235 läkare och forskare skrivit gällande varningar för allvarliga hälsorisker med 5G. Man har undanhållit information om att cirka 65 procent av de ca 28 000 befintliga forskningsrapporter som visar på risker av elektromagnetiska fält. I ett av inslagen låter SR Anders Kjellander, verksamhetschef och ordförande för Umeå 5G, säga att en egen riskanalys av hälsorisker inte behövs eftersom svenska myndigheter redan gjort en riskbedömning om radiokommunikation, där 5G ingår. Detta stämmer inte.

Strålskyddsmyndigheten -SSM - har än så länge inte tagit fram en riskanalys utan jobbar med det nu. Man har i ett annat inslag intervjuat psykolog från universitetet som hänvisade till att motståndet har att göra med psykologiska effekter och placebo. Man förminskar således alla dem som redan är drabbade rent fysiskt av den befintliga strålningen.

Det senaste vinklade inslaget gällde infomötet om 5G. SR rapporterade: ”..en mindre grupp vill stoppa projektet eftersom man anser att det finns hälsorisker med strålningen från mobilnätet men det är något som inte stöds av forskningen..”. Återigen, det finns forskning från hela världen som visar på risker.

Det diskuteras mycket om jäv inom ansvariga myndigheter och där bland annat folk från SSM frivilligt avgått på grund av att jäv uppmärksammats. Finns jäv även inom SR? Vad har de för vinning av att negligera risker med 5G? Bryssel förbjuder 5G, Tyskland vill vänta på oberoende forskning och Glastonbury stoppar 5G tills riskerna är utredda. Hur kommer det sig att i Sverige rapporteras detta inte på SVT, SR eller de stora dagstidningarna?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Orolig och konfunderad medborgare