Ombuden minns hur det var

Om ganska så precis en månad så är det dags för Socialdemokraterna att samla sina 350 ombud från hela landet till Göteborg för att hålla partikongress. Förr i tiden -då Socialdemokraterna styrde landet i ensamt majestät och närmast för evigt - var partikongresserna nationella tillställningar av närmast kinesiska format där talen och besluten från Folkets Hus i Stockholm under vördsamma former kolporterades ut till folket via landets alla tidningar.

Mer att läsa: Nytt läge för socialdemokratin.

Idag lever vi i helt andra tider. Socialdemokraterna sitter förvisso i regeringen. Men under de senaste decennierna har partiet förmänskligats, försvagats och utsatts för hårdare konkurrens. Visst kommer en mycket stor del av Sveriges alla politiska journalister, tyckare och bloggare att vara på plats på Svenska Mässan i Göteborg mellan 8-12 april. Huvuddelen av medierapporteringen från kongressen kommer emellertid och till skillnad från förr att handla om maktspel och maktkamper.

Politiskt står ganska mycket på spel; det kommer säkerligen att finnas underlag för en och annan hetsig debattsändning från Mässans lokaler på Sveriges framsida.

Partiledningen har tagit fram förslag till nya politiska riktlinjer på temat "Trygghet i ny tid." Riktlinjerna innebär positionsförändringar jämfört med de senaste åren. Socialdemokratin släpper en del identitetspolitiskt poserande i tunga frågor om invandring, skolresultat, kriminalitet, tiggeri och arbete till förmån för en lite stramare och spetsigare politik. (Som Alice Teodorescu formulerar saken i en läsvärd text på Göteborgspostens ledarsida.)

Mer att läsa: Döden på Fristadstorget.

Om man så vill kan det sägas att socialdemokratin lutar sig något mer på de konservativa benen i partiskelettet. En framsynt lutning som en hel del liberaler och vänsterfolk har svårt för. Vilket inte gör lutningen mindre attraktiv. Partipolitiken behöver idéburna strider som har bäring i medborgerligt igenkända verklighetsmyllor.

Här finns en klassisk strid att utkämpa för en socialdemokrati som med längtan i blicken letar efter lite bättre stämningar.

Striden kommer att synas och märkas på kongressen.

På sista raden känner jag mig dock inte det minsta orolig för att partikongressen kommer att utsätta Stefan Löfvens trygghet i den nya tiden för några betydelsefulla nederlag. Löfven räddade partiet i ett mycket svårt post-Juholt läge. Det har inte ombuden glömt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa