Om nyttan med liberaler

11 maj 2019 06:15

Utan minsta försök till ironi eller något annat skojeri så hävdar jag att ett samhälle utan paragrafliberaler vore ett sämre och ett mer riskabelt samhälle. Mer jämngrått anpassningsbara tyckare och tänkare till höger och vänster mår gott av att konfronteras med en paragrafviftande liberal pekpinne då och då.

Dagens Nyheter har numera en ledarsidesredaktör som utan att rodna sätter liberala principer före verkligheternas omständigheter.

På fredagen (10 maj) kritiserade DN regeringen för att den återigen beslutat om att förlänga de inre gränskontrollerna i Sverige. De inre gränskontrollerna infördes "tillfälligt" i november 2015. Gränskontrollerna har således varit i kraft under tre och ett halvt år.

Dagens Nyheter anser att dessa gränsmarkeringar utgör ett "flagrant brott mot både andan och bokstaven i EU-projektet."

Ledarsidan närmast hånar inrikesminister Mikael Damberg för att denne hävdat att de inre gränskontrollerna också kan vara bra för att stoppa utländska ligor som stjäl båtmotorer i Sverige.

Verkligheternas behov av ökat skydd mot båtmotortjuvar och andra kriminella som Sverige helst inte vill ha in i landet väger mycket lätt i DN: s vågskål. Gränskontrollerna är inte legitima. Punkt och slut. Ledarsidan citerar med starkt gillande ett uttalande från EU-parlamentet där det sägs att de svenska gränskontrollerna skadar ”förtroendet för de europeiska institutionerna och den europeiska integrationen”.

Personligen är jag övertygad om att precis rakt det motsatta gäller. Människors förtroende för institutioner och integration i Europa skulle allvarligt skadas om länderna inte såg till att skydda sina gränser. Att tala för att till exempel möjliga tjuvar, narkotikahandlare och terrorister inte ska kunna stoppas vid vår gräns därför att gränskontroller strider mot EU: s liberala paragrafer; det är naturligtvis ett politiskt självmordsuppdrag.

Sådana uppdrag har en särskild lockelse för paragrafliberaler. Vilket vi faktiskt ska vara tacksamma för. Det finns alltid risker att repression och kontroll går för långt och/eller förlängs tills i morgon bara därför att vi hade dem i går. Liberalerna på DN tvingar oss att tänka och att argumentera. Vilket är bra och demokratiskt och frihetligt uppfriskande.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!