Olustigt att rösta på dessa

10 april 2019 11:15

Det känns olustigt att rösta på välbetalda EU-parlamentariker som vägrar redovisa vad de gör med sina “kontorspengar”. Utöver lön, på cirka 90 000 kr i månaden och traktamenten, disponerar varje parlamentariker 45 000 kr. Dessa pengar beskrivs som kontorspengar och skall användas till kontorsmateriel, hyra, resor, representation, seminarier och kontor i hemlandet.

Användandet av de så kallade kontorspengarna ska numera redovisas med kvitton. Pengar som inte används till detta ändamål måste betalas tillbaka. Hur många gör det frågade sig en svensk dagstidning våra parlamentariker, som tillfrågades om att visa sina kvitton.

Fram till oktober 2018 har det inte funnits krav på att redovisa hur pengarna används. En grupp granskande journalister upptäckte, innan reglerna ändrades 2018, att flera ledamöter skickade pengar till partikassan eller stoppade dem i fickan som extrapengar. När Svenska Dagbladet tillfrågade våra 20 parlamentariker förra året om de börjat spara sina kvitton, vägrade alla svara utom en.

Det var bara Malin Björk från Vänsterpartiet, som höll sig med kvitton och kunde redovisa hur hon använde sina “kontorspengar”. Inför EU-valet den 26 maj 2019, säger samtliga miljöpartister och Feministiskt initiativ att de redovisar sina kvitton. Varför vill inte alla parlamentariker öppet redovisa vad de gör med sina “extrapengar”?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Claes Thulin