Nygamla Moderaterna

12 maj 2018 06:15

I Göteborg pågår nu moderaternas så kallade Sverigemöte; ett valkonvent för ett par tusen lokalpolitiker från hela landet. Jag är där. Partiledaren Ulf Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer som tog över ledningen av partiet för sju månader sedan har verkligen satt sin prägel på verksamheten. Båda två bär med sig in uttryck och idéer som de är bekväma med och omfattas av.

Gunnar Strömmer öppningstalade på valkonventet. När han presenterade M: s nya valslogan "Lika för alla" så gick det ett lätt sus genom församlingen. Häpnaden var alls inte lika omfattande som då den dåvarande partiledaren Fredrik Reinfeldt vid en moderatstämma i Örebro något år före valet 2006 slog fast att för de då väldigt nya Moderaterna så var det så att "en krona i sänkt skatt är en krona mindre i äldreomsorgen." Jag var där och jag lovar att då vändes världen upp och ner för många moderater; en fallande knappnål hade dånat som en atombomb.

Sådana reaktioner mötte inte Gunnar Strömmer. Men visst är "Lika för alla" inte en slogan som vi spontant kopplar till Moderaterna. Strömmer är dock bra på att "twista" ord och begrepp. Sedan hans förra sejour som ledande M-politiker - ordförande i ungdomsförbundet med mera - har han etablerat sig som advokat och grundat och drivit föreningen "Centrum för rättvisa". Många till vänster har knorrat över Gunnar Strömmers högertwist av begreppet rättvisa; hans förening har i huvudsak drivit processer för enskilda människors fri- och rättigheter gentemot det allmänna. "Lika för alla" är något liknande. Det som ska vara lika för alla är "rättigheter, skyldigheter och möjligheter".

Moderaternas valplan har tre punkter: Värderingar, hoppfullhet och "det vuxna". Hoppfullheten har Ulf Kristersson framförallt tagit med sig in från det drygt 20 år gamla moderatprogrammet "Land för hoppfulla" där han var huvudsekreterare. Det är således ett slags nygammalt M som tar form under Kristersson och Strömmer.

"För oss är samhällsproblemen våra huvudmotståndare", sa Gunnar Strömmer med en vuxen passning till de partier som utsett just M till huvudmotståndare. Socialdemokraterna bör ta emot passningen på ett vuxet sätt. Nygamla moderater kan visa sig vara minst lika svåra att tas med som nya moderater.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!