Narkotikahandeln kan knäckas

6 maj 2019 05:15

Under helgen har svensk narkotikapolisförening haft utbildningar och möten i Norrköping. Rikspolischef Anders Thornberg var precis som inrikesminister/polisminister Mikael Damberg på plats. Jag var där en stund.

Narkotikafrågan har fått ny aktualitet i samhället på senare tid. Det upptrappade kriminella gängvåldet i vissa förorter utanför större och mindre städer har enligt samstämmiga källor starka kopplingar till narkotikahandeln. Omfattande utanförskap, stora pengar att kriga om i kombination med en explosion av illegala vapen i händerna på småungar har hastigt och olustigt skjutit upp Sverige i ligatoppen för gängrelaterade mord.

Mer att läsa: Jimmie Åkesson har inget trollspö

Förmodligen har polisens omorganisatoriska problem under det senaste decenniet underlättat för de kriminella substrukturernas expansion. Antagligen hade också ointresset för lag och ordning inom regeringen Reinfeldt II negativ betydelse för utvecklingen. Vara hur det vill med den saken. Det som har varit har varit. Frågan är var vi står nu? Och vad kan vi förvänta oss av de kommande åren?

Hänger det på rikspolischefen Anders Thornberg så tror jag att det kommer att gå bra. Han är väldigt övertygande framförallt därför att han känns som en polis rakt igenom och hela vägen. "Vi har det finaste och viktigaste yrket för demokratin, ordningen och säkerheten", sa Thornberg till mig när jag frågade honom om hur det ska vara möjligt att rekrytera alla de nya poliser som det nu finns bred riksdagsenighet om att finansiera.

Hade jag vart några år yngre så hade jag sökt till polisskolan; så känns det. Jag vill vara på hans sida. Förhoppningsvis känner en växande andel av svenska ungdomar på liknande sätt. Polisyrket är helt unikt i sina befogenheter, i sitt ansvar och i sin samhällsbetydelse. Land ska med lag byggas. Så är det.

Inrikesminister Mikael Damberg är trots sin relativa ungdom en av regeringens mest erfarna och skickliga politiker. Det bådar gott att han nu fått ansvaret för grundläggande samhällsordningsfrågor där staten/regeringen har stor betydelse.

Svensk narkotikapolis är en viktig aktör för samhällsutvecklingen de kommande åren. Kan narkotikahandeln knäckas så kan hundratusentals svenskars livschanser öka snabbt och rejält. Vilket verkligen gynnar oss alla.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!