Motverka hedersvåld och tvångsgifte

5 januari 2015 15:08

Lars Stjernkvist (S) skriver 10/1 en insändare i Folkbladet med rubriken "Dubbelt olyckligt Höglund". Stjernkvist svarar på min insändare "Tycks vara ondskans religion" Folkbladet 7 januari. Jag ber självklart om ursäkt till alla som kan ha tagit illa vid sig av mina skriverier. Samtidigt anser jag inte att det finns några stora fel i de resonemang som jag för.

Min text handlade om att alla religiösa samfund måste få ha sina samlingslokaler i fred. Flera moskéer hade den senaste tiden attackerats. Vidare tog jag upp en del saker som har med den islamska tron att göra. Jag skrev då att Islam verkar vara ”ondskans religion” med syfte på alla muslimska terrororganisationer som krigar och dödar i Gud och Profetens namn. Nu finns det ju, som Stjernkvist påpekar, även andra terrorister. Det är ju som bekant undantagen som bekräftar regeln. Typ Breivik i Norge. Men de flesta numera aktiva terrorgrupperna verkar komma från Islamska länder och områden. Därmed inte sagt att alla muslimer skulle vara presumtiva terrorister och det menar jag ju givetvis inte heller. Jag borde ha förklarat mig lite grundligare på den punkten. Ber därför alla hederliga och fredliga muslimer om ursäkt, om de känner sig kränkta och oskyldigt pådyvlade saker som de inte har med att göra.

Vidare menade jag att alla muslimska församlingar och Imamer i Sverige skulle göra allt för att avråda unga troende muslimer att engagera sig i IS och andra liknande organisationer. Efter de senaste händelserna i Paris tror jag att de gör det också. Kan inte vara något fel i det resonemanget.

Likaså att svenska muslimer, rättrogna eller inte, gör allt för att motverka gamla seder och bruk som har med, tvångsgifte, hedersvåld och könsstympningar att göra. Som socialdemokrat har jag svårt att acceptera dylika ting. Jag förutsätter att Lars Stjernkvist har samma uppfattning. Kan inte heller vara något fel i detta resonemang.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Höglund (S)